xcounter
#

Це не зрада, це перемога: "Укроборонпром" відреагував на інформацію щодо закупівлі "Барс-8ММК"

22974
Батарея мобільних мінометних установок "Барс-8ММК" під час випробувань у вересні 2019 року
Батарея мобільних мінометних установок "Барс-8ММК" під час випробувань у вересні 2019 року

У Концерні пояснили, що бронеавтомобілі виробництва "Богдан Моторс" закупили ще при минулому керівництві

ДК "Укроборонпром" категорично заперечив відношення до укладення нового контракту на закупівлю шести броньованих військових автомобілів "Барс-8", оприлюднивши на своєму сайті пояснення – "Нова команда Укроборонпрому не закуповувала бронеавтомобілі у "Богдан Моторс".

Така різка реакція виникла в "нової команди" після публікації в деяких ЗМІ "інформації, що одне з підприємств Укроборонпрому нещодавно "придбало бронетехніку в компанії Олега Гладковського".

Читайте також: "Укроборонпром" передав ЗСУ мобільні міномети "Барс-8ММК" з непридатними для бою стволами
тендер

Власне кажучи, на майданчику державних закупівель ProZorro було оприлюднено укладення відповідного договору від 6 жовтня ц.р. між Дочірнім підприємством "Автоскладальний завод №2" ПАТ "Автомобільна Компанія "Богдан Моторс" та ДП "Укроборонсервіс" про придбання шести бронемашин загальною вартістю 44 493 306,78 гривні (тобто 7 415 551,13 за одиницю).

Однак це не нова закупівля, а така собі "легалізація" старого контракту, укладеного ще у січні 2019 року. Фізично батарея мобільних мінометних установок "Барс-8ММК" на базі "закуплених" 6 жовтня 2020 року шести машин від "Богдан Моторс" передана Збройним силам ще восени минулого року.

Однак, згідно з заявою "нової команди", вже у цьому році "компанія "Укроборонсервіс" реанімувала та виконала зазначений контракт". При цьому була встановлена та зафіксована остаточна ціна цього зразка озброєння (до цього, за ствердженням "Укроборонпром", контракт містив лише орієнтовну вартість бронеавтомобілів), яка начебто виявилась "нижчою ніж очікувана".

тендер

"Таким чином, нова команда Укроборонпрому не закуповувала бронетранспортери у "компанії Гладковського", а лише виконала контрактні зобов’язання підприємства перед замовником – Міністерством оборони України, та вимоги законодавства про закупівлі", - констатували у прес-службі "Укроборонпром".

"При цьому, "Укроборонсервіс" виготовив машини (дуже суперечлива заява, адже компанія не має виробничих потужностей для виготовлення такого озброєння й вони вже давно були виготовлені ще при "старій команді"), вартість яких виявилася дешевшою від очікуваної вартості за контрактом, укладеним попереднім керівництвом", - додали в прес-службі.

Барс-8ММК
Мобільні мінометні установки "Барс-8ММК" дійсно потрібне ЗСУ озброєння

Крім того, "нова команда" звинуватила попереднє керівництво Концерну у зриві цього контракту, а себе похвалило за його "врятування" та виконання державного оборонного замовлення перед Міноборони.

Можливо, під "зривом" контракту мається на увазі проблеми з некондиційними стволами 120 мм мінометів та відсутністю таблиць стрільби у вже поставлених ЗСУ мобільних систем.

Зокрема, станом на літо цього року було відомо, що нові машини відправлені на базу зберігання у місті Оржів. А встановлені на них міномети збираються поміняти на нові, які розроблені приватною компанією "Українська бронетехніка" та проходять державні випробування.

Барс-8
Бронеавтомобіль "Барс-8" був прийнятий на озброєння ЗСУ в середині 2019 року

Однак, в будь-якому разі, незрозумілі ні звинувачення у закупівлі "бронетехніки в компанії Олега Гладковського", ні гостра реакція "нової команди".

Адже бронеавтомобіль "Барс-8" у 2019 році прийнятий на озброєння ЗСУ за результатами дворічного циклу державних випробувань і ніякої проблеми в закупівлі такої техніки для постачання у військо бути не повинно.

Читайте також: ХКБМ хоче закупити 15 башт для нових БТР-4 у маловідомої приватної фірми по спрощеній процедурі