xcounter
#

Попит на розвідку зростає: розвідувальні дрони НАТО у 2023 році налітали майже на третину більше годин

933
Фото — NATO
Фото — NATO

Розвідувальні дрони НАТО відіграють значущу роль у збору необхідних даних, зокрема й стосовно російських військ

Помічник генерального секретаря НАТО з розвідки та безпеки Скотт Брей відзначає зростання попиту на розвідувальну інформацію Альянсу — за його даними, у 2023 році сили ISR (intelligence, surveillance and reconnaissance), які налічують понад 400 осіб в Європі, змогли налітати на 30% більше годин, ніж у 2022 році.

Як розповідають у виданні C4ISR.Net, ці польоти охоплювали східний фланг НАТО, райони Балтійського і Чорного моря, а також крайньої півночі після вступу в Альянс Фінляндії. Про це Брей повідомив на конференції GEOINT 7 травня у Флориді, що у США.

Читайте також: На фрегаті Данії ледь не вистрілив Harpoon, і це каже про суттєву проблему для НАТО

Він відзначив, що ситуація з безпекою у Північній Атлантиці під загрозою. "Незаконна війна Росії проти України призвела до найбільшого конфлікту на європейському континенті і з часів Другої світової війни, і в Євроатлантиці немає мирі", — стверджує Брей, який нещодавно був з візитом у Києві.

Як нагадують у виданні, ISR Force мають у своєму розпорядженні п’ять власних безпілотних літальних апаратів RQ-4D Phoenix від Northrop Grumman, які модифіковані згідно з вимогами НАТО та оснащені датчиками спостереження. Станом на сьогодні ISR Force можуть покривати понад 62 тисячі квадратних миль в день.

Брей зауважує, що сьогодні військові все частіше використовують саме безпілотні технології для спостереження та підвищення ефективності націлювання на лінії фронту. "Апетити, очікування і центральна роль розвідки у НАТО тільки зростають", — відзначив він.

Раніше Defense Express розповідав, що У RUSI вважають, що НАТО має перейняти досвід України у розробці "смертоносних дронів".

Читайте також: У програмі НАТО у боротьбі зійдуться вертоліт, конвертоплан та гвинтокрил від ​Lockheed Martin, Bell та Airbus