xcounter
#

Південна Корея має схожі на "Искандер" ракети, чому в Німеччині залишилося лише 12 ЗРК Patriot та інші новини тижня

1844
ЗРК Patriot, ілюстративне фото від Bundeswehr
ЗРК Patriot, ілюстративне фото від Bundeswehr

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня, включно з аналізом потенціалу Північної Кореї у контексті постачання зброї РФ

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Бразильський аналог HIMARS

Бразилія справді має власний аналог M142 HIMARS, він має позначення ASTROS II, серійне виробництво таких систем відбувалось у 1980-х роках, і тоді бразильці змогли навіть продати таких ракетних установок на 1 мільярд доларів (за тодішнім курсом) в Ірак, Саудівську Аравію, Лівію та Анголу.

Читайте також: Пентагон вкотре розширив замовлення на HIMARS: 311 пускових за 2,8 млрд доларів, але головне - строки
бразильська ракетна система
Стрільби із бразильського ASTROS II, фото - Folhapress

Принципова відмінність ASTROS II від M142 HIMARS полягає в тому, що американська система має досконалішу систему управління вогнем, а бразильська може вести вогонь лише побатарейно, при цьому ніяк не уникнути скупчення пускових установок, небезпечних в умовах сучасної контрбатарейної боротьби. Розповідаємо, як спочатку Бразилія наклала вето на зброю Україні, а тепер шукає покупця на виробника ASTROS II.

Зброя Південної Кореї

Влада Південної Кореї оголосила, що зніме будь-які обмеження на поставки зброї для України за умови, що якщо Росія почне постачати КНДР реально сучасну техніку і технології. На цьому тлі може виглядати навіть неочікуваним той факт, що не тільки Північна, але й Південна Корея також має доволі потужний ракетний арсенал, який створений не без імпорту технологій, і котрий виступає доволі потужним стримуючим фактором для режиму чучхе в Пхеньяні.

Південнокорейський ОТРК сімейства Hyunmoo-2
Південнокорейський ОТРК сімейства Hyunmoo-2

В цій публікації ми наведено базові характеристики по власному далекобійному ракетному озброєнню Південної Кореї, опираючись на матеріали проекту Missile Threat аналітичного центру CSIS.

Експорт та імпорт зброї в Польщі

Польща оприлюднила дані по експорту та імпорту техніки та озброєння, проведеному в 2023 році, інформація по якому подавалась для Реєстру звичайних озброєнь ООН. Крім "галочки" про виконання своїх зобов’язань для самої Варшави, оприлюднення таких даних заодно дає розуміння по двом важливим напрямкам – продовження поставок для ЗСУ від Польщі у минулому році, та фактичний обсяг поставленого південнокорейського озброєння для польської армії у 2022-2023 роках.

Польські САУ 2С1 "Гвоздика"
Польські САУ 2С1 "Гвоздика", ілюстративне фото з відкритих джерел

Хоча показово, що автори польського порталу Defence24 в історії з експортом-імпортом зброї вирішили поставити зовсім інший акцент – "слабкі продажі польського озброєння, що триває уже кілька років". Розповідаємо, що 22 САУ 2С1 "Гвоздика" продати в Україну логічно, а от продаж із Польщі в Швецію восьми ракет RBS 15 - цікавіше.

Німецькі Patriot

Влютому 2023 польський профільний портал Defence24 опублікував ємний огляд по протиповітряній обороні Німеччині часів "Холодної війни", котрий був покликаний пояснити зокрема і те, чому сучасний бундесвер відчуває дефіцит засобів ППО, щоб виконувати завдання в рамках Альянсу.

Це був доволі специфічний період, коли перша кампанія ударів РФ по енергосистемі України була в розпалі, а наша країна могла лише сподіватись на отримання в перспективі ЗРК Patriot для протидії балістичним ракетам рашистів. Однак викладене ще 1,5 роки назад стає особливо гострим зараз, на тлі повторної кампанії ударів Росії по нашій енергетиці, та проблеми дефіциту засобів протиповітряної оборони, які треба "на вчора". Розповідаємо, чому Німеччина мала 40 батарей Patriot в часи "Холодної війни", а зараз навіть менше 12.

Зброя від КНДР для РФ

В інформпросторі вже циркулюють повідомлення із посиланням на речника Пентагону Патріка Райдера про те, що "можливе переміщення військ Північної Кореї для участі у війні проти України на стороні Росії – це точно те, за чим варто стежити", і що мовляв якщо північнокорейський режим таки наважиться послати свої війська, то вони "стануть гарматним м’ясом".

Бронетехніка Північної Кореї
Бронетехніка Північної Кореї, фото ілюстративне

А це все в свою чергу накладається на фактор, що досі лишається відкритим питання про те, наскільки може розширитись воєнно-технічна співпраця між КНДР та РФ після нещодавнього візиту російського диктатора Путіна "на поклон" до Ким Чен Ина. На цьому стає логічним хоча б шукати відповідь на питання, скільки військ та яке озброєння взагалі має північнокорейський режим чучхе. Отже, Північна Корея має 3,5 тисяч танків та 21,6 тисяч артсистем, але що з того може отримати Росія.

Читайте також: Lockheed Martin випередив план з виробництва ракет MSE для Patiot PAC-3 на 1,5 року, але все одно відстає