xcounter
#

Перегони за винищувач 6-го покоління: США хочуть встигнути на місяць раніше за свого головного противника

19890
Одна з концепцій літака шостого покоління, що збиває ворожі ракети з лазерної установки
Одна з концепцій літака шостого покоління, що збиває ворожі ракети з лазерної установки

У США кажуть, що програма NGAD через її складність та вартість може затримати появу у ПС США винищувача нового покоління

Повітряні Сили США мають встигнути зробити свій винищувач наступного покоління швидше, ніж це зробить Китай – про це заявив голова бойового авіаційного командування ПС США Майк Келлі, розповідає видання Breaking Defense.

"Я не можу сказати, що сьогодні відбувається в Китаї... Однак я можу сказати, що там не відбувається. Вони не сперечаються про актуальність переваги у повітрі шостого покоління. І я також вам можу сказати, що вони на правильному шляху", – відзначив Келлі.

Читайте також: У ПС США не вистачає винищувачів: скільки літаків треба купувати щороку, щоб закрити прогалину

Оновлений китайський винищувач п’ятого покоління J-20A з китайськими двигунами WS-10C Taihang під час презентації у 2021 році

За його словами, ПС США мають переконатися, що "досягнуть панування у повітрі літака шостого покоління щонайменше на місяць раніше, ніш наші конкуренти". Так, ще у 2019 році головний конструктор китайської Chengdu Aerospace Corporation Ван Хайфен зауважив, що Китай проводить попередні дослідження винищувача наступного покоління і сподівається на появу у 2035 році літака, який зможе "захистити небо і море".

І хоча деталі щодо цього проекту не були оприлюднені, Ван натякнув на те, що у США для свого винищувача наступного покоління обирають такі функції, як робота з БПЛА, Штучний інтелект, удосконалення "стелс"-технології та нові датчики, а також "менш визначені" проривні технології, такі як рої БПЛА, лазери та адаптивні двигуни.

двигун XA100 для F-35
Двигун адаптивного циклу Двигун XA100. Фото ілюстративне

Водночас ПС США наразі активно працюють над тим, щоб стати першим користувачем літака шостого покоління – служба вперше запустила пілотований прототип свого винищувача NGAD у 2020 і очікує обрати виробника літака для програми у найближчому майбутньому.

Водночас програма NGAD – надскладна, передбачає створення цілого сімейства систем, від пілотованого винищувача, до зброї і "ведених" БПЛА. Також NGAD буде надзвичайно дорогою – винищувач коштуватиме сотні мільйонів за одиницю. Усе це може призвести до затримок, що дозволить Китаю "наздогнати" США.

j-16 винищувач китай
Китайський винищувач J-16

Келлі відзначив, що концепція китайського винищувача шостого покоління буде "відображати" концепцію США, однак Китай, на відміну від Сполучених Штатів, буде йти до неї повільно – як приклад наводиться те, як Китай "перетворив" російські Су-27 і Су-30 у J-16.

Читайте також: "Розумна" бомба в дії: ефектні кадри потоплення корабля з літака ПС США (відео)