xcounter
#

На тлі нездатності "ВКС" РФ домінувати у повітрі: у США сперечаються, чи варто змінювати тактику у контексті Китаю

7953
Фото: United States Air Force
Фото: United States Air Force

Російська авіація дуже "обмежено" продемонструвала себе з початку повномасштабного вторгнення завдячуючи передусім силам ППО ЗСУ

Перевага у повітрі або ж встановлення контролю над повітряним простором стало основою для США у всіх сучасних військових конфліктів. Водночас війна в Україні продемонструвала, що другі за величиною повітряні сили у світі, так звані "ВКС" РФ, не змогли встановити контроль над небом та були зупинені українською протиповітряною обороною.

су-34 бомбардувальник
Збитий в Україні російський літак Су-34

Нездатність РФ продемонструвати перевагу своєї авіації у повітрі активізувало питання щодо того, як США будуть вступати у конфлікт з таким противником, як Китай, який також підкреслює "перевагу у повітрі" як частину своєї доктрини, розповідають у виданні Air Force Magazine.

Читайте також: ПС США відточують свою відповідь російському "Кинжалу": хочуть, щоб ракета була готова до бою дуже скоро
ракета harm міг-29
МіГ-29 ПС ЗСУ запускає ракету HARM, фото ілюстративне

Так, наприклад, деякі американські генерали та експерти говорять про зміну тактики з "домінування у повітрі" на "заборону доступу" ворожій авіації.

Зокрема, генерал-лейтенант Клінтон Хіноте, заступник начальника штабу ПС США зі стратегії, інтеграції та вимог відзначає, що бар’єри для "заборони доступу" у повітрі сьогодні "набагато, набагато нижчі", ніж бар’єри для розширення та збереження контролю у повітряному просторі.

повітряні сили сша
Фото: United States Air Force

Він відзначає, що ПС США мають бути готові до конфлікту, метою якого є саме "закриття неба" для ворога, а не встановлення контролю.

Водночас начальник штабу ПС США генерал Чарльз К. Браун-молодший різко розкритикував ідею того, що американські військові повинні переосмислити своє ставлення до власних повітряних сил.

Зокрема, він відзначив, що російське повномасштабне вторгнення продемонструвало не "необхідність фундаментального переосмислення", а передусім "цінність повітряних сил США та того, що вони можуть робити" на полі бою.

Читайте також: Як літак з 70-х перестріляв усі сучасні винищувачі ПС США