xcounter
#

Нові "франкенштейни" для Франції: Naval Group веде модернізацію субмарин та авіаносця Charles de Gaulle

2045
Атомний флагман французького флоту перебуває в строю з 2001 року
Атомний флагман французького флоту перебуває в строю з 2001 року

Париж не шкодує ресурсів для підтримки свого океанського військового флоту. А відсутність необхідних технологічних потужностей французи заміняють доволі нестандартними рішеннями

Французька кораблебудівна корпорація Naval Group 31 серпня цього року на своїх потужностях в Тулоні почала модернізацію єдиного авіаносця в складі французьких ВМС – атомного корабля Charles de Gaulle. Про це свідчить публікація прес-служби самої Naval Group у Twitter.

Компанія не стала розкривати вартість та тривалість робіт. Як випливає із публікації, головне завдання – продовження строку служби корабля.

Читайте також: "Ловля на живця": Японія випробовує дрон-тральник для новітніх фрегатів типу Mogami

Варто відзначити, що підряд на модернізацію атомного авіаносця Charles de Gaulle – аж ніяк не єдиний, котрий за останні півроку отримала французька компанія Naval Group від військово-морських сил Франції.

Наприклад, 19 липня цього року стало відомо, що французькі ВМС замовили в корабельнях Naval Group "роботи по технічному обслуговуванню" своїх багатоцільових атомних субмарин типу Rubis та Suffren. Деталі цього замовлення прес-служба компанії розкрила лише в загальних рисах: вартість – "декілька сотень мільйонів євро", строк виконання замовлення – три роки.

Багатоцільова субмарина типу Rubis під час технічного обсулуговування в сухому доку, фото - з офіційних ресурсів Naval Group

Втім, схоже, щоб якісно виконати таке замовлення, Naval Group прийдеться створювати нових "франкенштейнів" із французьких багатоцільових атомних субмарин.

Defense Express розповідав, що у квітні 2021 року Naval Group завершила відновлення корпусу атомного підводного човна S606 Perle типу Rubis, що постраждав під час пожежі в 2020 році, носова частина згоріла повністю.

Французький атомний підводний човен S602 Saphirе, фото ілюстративне

Для реанімації такого підводного корабля довелось застосувати нестандартне рішення – приєднати до Perle носову частину від однотипного підводного човна S602 Saphirе, який був виведений зі складу французького флоту у липні 2019 року. Як "зшивали" такого "франкенштейна", компанія Naval Group показувала на своєму офіційному YouTube-каналі. Хоча це – аж ніяк не фінальна операція: Perle має ще пройти капітальний ремонт та повернутися до складу ВМС Франції аж у 2023 році.

Втім, схоже, це – не останній випадок, коли інженерам Naval Group доведеться зшивати таких "франкенштейнів". За поточними планами до кінця 2027 року буде введено в дію тільки чотири з шести запланованих човнів типу Barracuda. І це примушує Францію зберігати в строю останні два човни типу Rubis (S 605 Améthyste і S 606 Perle) аж до 2030 року.

Defense Express також розповідав, що у січні 2021 року Франція відвела на капітальний ремонт свою атомну субмарину – носія міжконтинентальних балістичних ракет Le Terrible класу Le Triomphant. Усі роботи Naval Group як підрядник планує завершити до кінця першого кварталу 2022 року.

Підводний крейсер Le Terrible є найновітнішим французьким підводним човном – носієм міжконтинентальних балістичних ракет
Читайте також: Шведська Saab готує прем'єру, штурмовий катер CB90 став досконалішим