xcounter
#

"Ловля на живця": Японія випробовує дрон-тральник для новітніх фрегатів типу Mogami

1929
Випробування надводного безпілотника для новітніх фрегатів типу Mogami
Випробування надводного безпілотника для новітніх фрегатів типу Mogami

Такий дрон працюватиме за унікальною технологією - створюватиме навмисно високий магнітний фон, як у справжнього бойового корабля

Японська оборонна компанія Japan Marine United Defense Systems розробляє безпілотний катер-тральник, що має увійти до набору оснащення новітніх фрегатів типу 30FFM Mogami. Вперше про це стало відомо 31 серпня цього року, пише портал Naval News.

Добудова одного із фрегатів типу Mogami, фото ілюстративне

Видання не розкриває назву цього безпілотника. Але пише, що такий дрон-тральник має працювати "в парі" з безпілотним підводним апаратом OZZ-5, який розробила оборонна корпорація Mitsubishi Heavy Industries, і який також виконуватиме завдання протимінної оборони фрегатів типу Mogami.

Читайте також: Індія хоче придбати чотири вживані тральники, що служитимуть як патрульні кораблі

Ці два безпілотники діятимуть в парі за наступною технологією. Екіпаж фрегату типу Mogami прокладає маршрут свого руху, і пускає за цим маршрутом підводний дрон OZZ-5, що має провести пошук мін за допомогою бортової гідроакустичної апаратури.

Японський підводний дрон OZZ-5 для пошуку мін, фото порталу Naval News

Дані результатів таких пошуків передаватимуться на борт фрегату. Якщо міни таки буде виявлено, в справу має вступити дрон-тральник – він знищуватиме міни як "приманка", за допомогою апаратури, що імітуватиме магнітний та гідроакустичний фон реального корабля, і котра має спрацювати на підрив виявленої морської міни.

Випробування надводного дрона для японських фрегатів типу Mogami відбувається з екіпажем на борту, ілюстративне фото порталу Naval News

Як раніше розповідав Defense Express, у березні 2021 року Японія спустила на воду перший із 22 запланованих фрегатів типу 30FFM Mogami.

Протягом якого часу мають бути збудовані усі 22 заплановані фрегати, і скільки коштуватиме бюджету Японії така кораблебудівна програма – наразі невідомо.

Спуск на воду першого фрегата проекту 30FFM Mogami

Фрегати серії 30FFM мають такі тактико-технічні характеристиками:

  • стандартна водотоннажність – 3900 тонн;
  • довжина корпусу – 132,5 метри;
  • ширина корпусу – 16,3 метри;
  • максимальна швидкість ходу – 30 вузлів;
  • екіпаж – 90 моряків;
  • набір озброєння – одна 127-мм артустановка BAE Systems Mk.45 mod.4; вертикальна пускова установка Mk.41; вісім протикорабельних ракет MHI type 17 (дальність стрільби – до 400 кілометрів), зенітно-ракетний комплекс Raytheon SeaRAM (дальність стрільби – до 10 кілометрів) ; морські міни (не названа кількість).
Добудова другого фрегату проекта 30FFM, що отримав назву Kumano
Читайте також: Вперше після Другої світової: Японія будуватиме на експорт бойові кораблі