xcounter
#

Індія хоче придбати чотири вживані тральники, що служитимуть як патрульні кораблі

2373
Раніше Індія використовувала радянські тральники проекту 266М
Раніше Індія використовувала радянські тральники проекту 266М

Зараз індійський флот не має протимінних кораблів, усі 12 тральників радянського виробництва були списані два роки тому

Міністерство оборони Індії озвучило запит, за яким хоче орендувати або ж купити чотири вживані кораблі протимінної оборони для національних військово-морських сил. Про це пише портал Naval News.

INS Kozhikode – останній тральник індійських ВМС, що прослужив до 2019 року

Як пише видання, по суті індійські військові хочуть купити багатофункціональні кораблі, які зможуть не тільки вести боротьбу з мінами, але й також – служити як патрульні кораблі та допомагати у проведенні гуманітарних місій.

Читайте також: Індія хоче купити чотири десантні кораблі-доки, що будуть одночасно носіями БПЛА та протикорабельних ракет
Парадокс: Індія змогла створити ударне авіаносне угрупування в складі своїх ВМС, однак не має кораблів для протимінного захисту свого побережжя

Такі кораблі повинні мати потенціал для модернізації за вимогами індійських ВМС.

Самі індійські військові планують брати кораблі в оренду на 10 років, із можливістю пролонгації ще на 15 років з тим, щоб в кінці строку – взагалі викупити ці кораблі.

Військово-морські сили Бельгії зараз мають шість тральників проекту Traipartite, збудовані протягом 1985-1989 років

Втім, є один нюанс: Міноборони Індії встановило занадто вузькі строки для поставки кораблів – перший має надійти максимум за 10 місяців після оголошення закупки, інші три – кожні наступні чотири місяці, тобто вся поставка має відбутись протягом 22 місяців.

Під ці кваліфікаційні критерії не підпадають як мінімум Голландія та Бельгія, які уже виразили готовність свої тральники для індійських ВМС: наприклад відомо, що бельгійський флот планує списувати свої тральники не раніше 2023 року.

За деякими даними, два свої тральники проекту Akmaar Голландія планувала продати Пакистану в 2021 році

Автори Naval News допускають, що в підсумку Міноборони Індії може замовити тральники в РФ. Тим більш, що основ протимінних сил індійських ВМС до 2019 року складали 12 тральників радянського проекту 266М, які були поставлені Індії двома партіями протягом 1978-1988 років.

Власне, поспіх індійського оборонного відомства і пов’язаний з тим, що зараз національні військово-морські сили не мають кораблів протимінної оборони: списаним в 2019 році радянським тральниками заміну знайти поки не вдалось.

РФ сподівається, що зможе таки продати Індії свої "склопластикові" тральники проекту 12700 "Александрит"
Читайте також: Флот РФ має отримати до 2050 року 30 "склопластикових" тральників "Александрит"