xcounter
#

Індія хоче купити чотири десантні кораблі-доки, що будуть одночасно носіями БПЛА та протикорабельних ракет

4364
Індійські військові копіюють американську концепцію десантного корабля як універсального засобу війни на морі
Індійські військові копіюють американську концепцію десантного корабля як універсального засобу війни на морі

За умовами тендеру, всі такі чотири кораблі мають бути збудовані максимум за вісім років. Хоча в країні по суті нема кораблебудівних заводів, які б могли гарантовано "станом на зараз" виконати таке замовлення

Міністерство оборони Індії оголосило тендер на купівлю чотирьох кораблів-десантних доків. Вартість замовлення при цьому сягає трьох мільярдів доларів

Як пише портал Naval News, участь у такому проекті можуть брати лише індійські кораблебудівні підприємства, однак їм не заборонено залучати іноземних партнерів як своїх субпідрядників.

Читайте також: Китай готує цивільні судна для висадки на Тайвань, наступний крок - "штучні причали"
Цілком можливо, що саме австралійський УДК Canberra надихнув Міноборони Індії видати замовлення на кораблі аналогічного типу

Тим більш, що для будівництва усієї серії в чотири одиниць прописані доволі стислі строки: перший десантний корабель-строк має бути введений в строк максимум за 60 місяців після початку будівництва, наступні три – з інтервалами у 12 місяців. Тобто усю серію в чотири УДК індійські ВМС мають отримати максимум за вісім років.

Для порівняння - побудова першого індійського авіаносця INS Vikrant тривала майже 15 років

Втім, як прямо випливає з публікації Naval News, флот Індії хоче отримати не "класичні" УДК, а такі собі "комбіновані", що зможуть виступати і в ролі носіїв БПЛА, і в ролі платформи для протикорабельних ракет.

Якщо деталізувати про озброєння – Міноборони Індії прописало, що їх майбутні УДК мають бути озброєні вертикальною пусковою установкою на 32 зенітні ракети малої дальності. В набір озброєння також мають увійти 16 протикорабельних ракет та чотири зенітні артустановки АК 630.

У чомусь флот Індії запозичує концепцію ВМС США, які хочуть буквально "нафарширувати" свої УДК типу San Antonio протикорабельними ракетами та "дронами-камікадзе"

При цьому в таких УДК має бути передбачена можливість висадки до 900 морських піхотинців, розміщення в ангарі корабля до двох важких вертольотів, до 12 легких вертольотів для забезпечення дій Сил спеціальних операцій та до двох безпілотних літальних апаратів.

Для підйому цих літальних апаратів на палубу корабля має бути передбачено одразу два ліфтові підйомники.

Турецький TGG Anadolu - "законодавець моди" на безпілотні літальні апарати в складі авіагруп універсальних десантних кораблів

Цей весь набір озброєння та місткість потрібні, аби перспективні УДК для ВМС Індії могли виконувати увесь можливий спектр завдань – від виконання гуманітарних місій до ведення самостійних бойових дій.

І найцікавіше – індійські військові хочуть, аби цей весь об’єм озброєння і функціоналу вмістився у кораблі із довжиною корпусу до 200 метрів та осадкою до восьми метрів. Крейсерська швидкість ходу має складати до 16 вузлів, дальність ходу – до 10 тисяч морських миль при економічній швидкості ходу.

У травні 2021 року Індії довелось задіяти свій флот при доставці гуманітарних вантажів для боротьби з Covid-19

В теорії, допускає Naval News, кораблі з такими вимогами можуть збудувати лише чотири верфі в Індії – Cochin Shipyards Ltd, що будувала авіаносець INS Vikrant, L&T Shipbuilding, що може будувати кораблі з довжиною корпусу до 160 метрів та водозаміщенням до 20 тисяч тонн; Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd (GRSE), що будує фрегати проекту 17А та Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL), що якраз запланувала розширення власних потужностей.

На даний момент, ВМС Індії мають лише один універсальний десантний корабель - INS Jalashwa, що до 2007 року служив у складі флоту США як USS Trenton.

Корабель INS Jalashwa був збудований ще у 1971 році
Читайте також: Китай "переграв" росіян та має замовлення на один корвет Type 056 для ВМС Алжиру