xcounter
#

Китай "переграв" росіян та має замовлення на один корвет Type 056 для ВМС Алжиру

5179
Китайські ВМС мають 72 кораблі цього типу
Китайські ВМС мають 72 кораблі цього типу

Корабель має бути поставлений замовнику в 2023 році, тобто – за чотири роки після будівництва

Китайські корабели будуть корвет Type 056 на замовлення військово-морських сил Алжиру. В серпні 2021 року з’явились перші фотографії корпусу цього корабля, що будується. Сам корвет має бути зданий замовнику в 2023 році, пише портал Navy Recognition.

Корпус корвета Type 056, що будується на замовлення ВМС Алжиру, фото з відкритих джерел

Вартість поставки саме цього корвету для ВМС Алжиру – не розкривається. За деякими даними, один корвет Type 056 коштував військово-морським силам Китаю лише по 50 мільйонів доларів за корабель.

Читайте також: Усе буде за вісім років: Україна та Велика Британія продовжують домовлятись про ракетні катери та нові бази

Але виходить наступний нюанс: Китай повільно, але вірно виконує замовлення на один корвет для алжирських ВМС, у той час як росіяни двічі оголошували, що мають замовлення на свої кораблі від Алжиру, хоча ці кораблі РФ досі не змогла поставити.

Чорноморський флот РФ має в своєму складі лише патрульні корвети 22160, ще три таких кораблі - на різних стадіях будівництва

Спочатку російські ЗМІ заявляли в 2018 році, що Алжир у них замовив чотири патрульні корвети проекту 22160. Тепер же, у 2021 році – росіяни заявляють, що поставлять Алжиру три ракетні корвети проекту 20380, хоча у відкритих джерелах даних нічого не було про закладку таких кораблів для виконання експортного замовлення.

На даний момент, РФ збудувала лише сім корветів проекту 20380 для своїх Балтійського і Тихоокеанського флотів, ще п'ять таких кораблів - на різній стадії побудови.

Далі варто нагадати про особливості проекту китайського корвета Type 056. На Заході за масовість виробництва корвети Type 056 називають "ксерокс-кораблі", для їх побудови були задіяні одразу одразу чотири китайські заводи - Hudong-Zhonghua Shipbuilding, CSSC Huangpu Wenchong Shipbuilding, Wuchang Shipyard i Liaonan Shipyard.

Серійне виробництво корветів проекту Type 056 в Китаї стартувало у 2013 році, за 7 років було вироблено понад 70 кораблів цього проекту

Більша частина китайських корветів оптимізована для виконання протичовнових операцій (пр. Type 056) і має посилені засоби протичовнової оборони, додаткові гідроакустичні станції з буксируваними антенами.

Але головне завдання корветів цього типу – це патрулювання 200-мильної виключної економічної зони, розвідка та охорона кораблів на переході морем.

За набором озброєння, китайські корвети Type 056 можна віднести скоріше до великих ракетних катерів, що можуть паралельно боротись із підводними човнами противника

Корвети Type 056 мають такі тактико-технічні характеристики:

  • водотоннажність – 1300 тонн
  • довжина корпусу – 89 метрів;
  • ширина – 11,6 метрів;
  • швидкість ходу – 18 узлів;
  • дальність ходу – 3500 миль на 15 вузлах;
  • екіпаж – 60 осіб;
  • набір озброєння – одна 76-мм артустановка H/PJ-26, дві 30-мм артустановок H/PJ-17, чотири ПКР YJ-83 із дальністю стрільби до 180 кілометрів, одна пускова установка на вісім зенітних ракет FL3000N, що мають дальність стрільби до 10 кілометрів, два тритрубні торпедні апарати 324 мм.
Схоже, керівництво ВМС Китаю вирішило за "замовчуванням" погодитись, що в угоду масованості корветів "Тип 056" будуть "принесені в жертву" інші характеристики
Читайте також: Американські ВМС планують озброїти свої "прибережні бойові кораблі" крилатими ракетами LRASM