xcounter
#

Китай готує цивільні судна для висадки на Тайвань, наступний крок - "штучні причали"

3990
Один цивільний паром в бойових умовах може бути не менш ефективний, аніж "класичний" УДК
Один цивільний паром в бойових умовах може бути не менш ефективний, аніж "класичний" УДК

Західні аналітики допускають, що для забезпечення атаки на Тайвань Піднебесна може використати одразу декілька тисяч цивільних суден різного призначення

Народно-визвольна армія Китаю провела серію навчань своїх амфібійних сил.

Новація цих маневрів – для висадки десанту був вперше задіяний великий цивільний паром, який формально належить цивільній судноплавній компанії Bohai Ferry Group, розповідає портал Naval Post.

Читайте також: Морпіхи США вперше "відстрілялись" із безпілотної ракетної системи NMESIS
Маневри амфібійних сил ВМС Китаю у Південно-Китайському морі, фото ілюстративне

В даному випадку – мова про поромне судно Bohai Pearl, що має водозаміщення 24 тисячі тонн, довжину корпусу 164 метри і ширину 25 метрів, і на трьох своїх палубах може перевозити понад 300 одиниць техніки.

На цей паром типу "ро-ро" була покладена задача доставити підрозділ на амфібійних машинах ZTD-05 до місця проведення висадки. Інші деталі про ці маневри відсутні, тому наприклад невідомо – висадка машин із парому Bohai Pearl відбувалась вплав чи на спеціально обладнаному побережжі.

Такий цивільний паром має суттєво вище водозаміщення, аніж УДК Type 071 - 24 тисячі тонн проти 19 тисяч тонн, відтак - можливість використати подібний паром для висадки десанту виглядає занадто спокусливо

Але тут варто відзначити наступне. До цього моменту західні аналітики відзначали, що китайці будують свої цивільні судна-ролкери із "подвійною" метою, зокрема – щоб задіяти такі судна в якості десантних під час можливої агресії проти Тайваню.

На це вказував зокрема той факт, що на деяких китайських паромах встановлюються додаткові рампи для більш зручного вивантаження військової техніки.

Паралельно, китайські військові експериментують з тим, як використовувати цивільні комерційні контейнеровози для логістики своїх військових кораблів, фото ілюстративне

У 2020 році відбулось "експериментальне" вивантаження тієї ж машини ZTD-05 вплав із рампи одного із цивільних паромів флоту КНР.

Тепер же відбулось і перше повноцінне залучення великого цивільного парома під час маневрів амфібійних сил.

Китайський УДК Type 075. Піднебесна має насправді не так багато ресурсу для будівництва повноцінного океанського флоту, тому використання цивільних суден - може стати ефективним "асиметричним кроком"

В теорії, Китай має декілька тисяч цивільних суден, які можуть бути залучені для забезпечення висадки на Тайвань. Але щоб така загроза стала реальністю, Пекін має вирішити ще одну проблему практичного характеру – технологія висадки військ із цивільних суден, які можуть діяти лише з опорою на повноцінну портову інфраструктуру.

Можливий вихід – китайці освоять конструювання та виробництво "штучних причалів" за взірцем того, як аналогічні конструкції використовували Союзники під час висадки в Нормандії 1944 року.

Приклад із сучасності - ВМС США використовують "штучний причал" для висадки військ в Албанії під час навчань Defender Europe-2021
Читайте також: Авіаносці та крилаті ракети: Японія відроджує морську міць та кидає виклик Китаю