xcounter
#

Шведська Saab готує прем'єру, штурмовий катер CB90 став досконалішим

2761
В строю шведських ВМС перебуває до 150 катерів CB90 різних модифікацій
В строю шведських ВМС перебуває до 150 катерів CB90 різних модифікацій

Презентація новітньої версії славетного шведського штурмового катера відбудеться в Лондоні під час оборонної виставки DSEI

Шведська оборонна компанія Saab розробила новітню версію свого штурмового катера Combat Boat 90, він же CB90, який отримав позначення CB90NG, тобто - Next Generation.Перша презентація такого корабля відбудеться під час міжнародної оборонної виставки DSEI, що триватиме в Лондоні з 14 по 17 вересня 2021 року.

Демонстраційне фото новітнього штурмового катера CB90NG, взяте із сайту компанії Saab

Як запевняють в прес-службі самої Saab, вони презентуватимуть на виставці готовий виріб. Усі гості виставки зможуть ознайомитись із кораблем, його ергономікою, бортовим обладнанням та характеристиками.

Читайте також: Новий перевізник бронетехніки для ВМСУ: ДПЦК представив катер, що може замінити "Сватове"
Один із можливих варіантів озброєння новітнього штурмового катера CB90NG, фото з відкритих джерел

Базові відмінності CB90NG від базової версії катера, серійне виробництво якого почалось ще в 1991 році – оновлена система управління вогнем, що дозволяє встановлювати на корабель різного типу бойові модулі.

Також – збільшена швидкість, вища маневреність та більший рівень непомітності для радарів противника. Окрім цього, Saab заявляє, що їх новітній катер краще за своїх попередників адаптований для висадки десанту на необладнане побережжя.

Одна із базових переваг штурмового катера Combat Boat 90 - можливість доставки військово-транспортними літаками

Детальні тактико-технічні характеристики свого катера CB90NG шведська Saab розкривати не стала. Серійне виробництво базової версії цього штурмового корабля почалось в 1991 році. На даний момент виготовлено близько 250 таких кораблів, із яких 150 – служить в складі військово-морських сил Швеції.

Шведські штурмові катери Combat Boat 90 в камері-доку одного із британських УДК, спільні маневри ВМС Великої Британії та Швеції, квітень 2021 року

Штурмовий катер Combat Boat 90 є одним із ідеальних втілень концепції "москітного флоту", коли малий за розміром корабель наділений видатними характеристками (в даному випадку – катер водозаміщенням до 16 тонн бере на борт до 21 морського піхотинця із повним спорядженням).

"Москітний флот" є ефективним лише за рахунок масованого застосування: завдяки наявності майже 150 штурмових катерів CB90 збройні сили Швеції можуть висадити одразу до 3000 морських піхотинців в першій хвилі десанту.

Але у такого "москітного флоту" є і суттєвий недолік - неможливо висадити на берег важке озброєння морської піхоти, необхідне для проведення контрнаступальних дій
Читайте також: ДПЦК презентувало новий проект десантного катера "Пелікан"