xcounter
#

Нова зброя від Великої Британії: винищувачі доведеться почекати, в пріоритеті – далекобійні ракети та БПЛА

12015
Фото: RAF
Фото: RAF

У Британії додали трохи більше конкретики про постачання винищувачів, а також іншого озброєння для України

Британія не зможе "негайно" передати Україні свої винищувачі, а натомість акцентує увагу на "альтернативних методах" посилення ЗСУ – таку заяву зробив британський міністр оборони Бен Воллес у коментарі виданню ВВС.

Як відзначає Воллес, він не виключає ймовірність відправки літаків в Україну, але каже, що "більш реалістично та продуктивно" буде розглянути постачання цього виду озброєння у довгостроковій перспективі, щоб Україна мала чим забезпечити свою безпеку після завершення війни з Росією.

Читайте також: Велика Британія оцінює готовність надати Україні бойові літаки: рішення має надати міноборони

Зі слів Воллеса також випливає, що наразі Велика Британія передусім зосередиться на забезпеченні України ракетами великої дальності, а також безпілотниками.

Нагадаємо, що питання щодо британських літаків для України (а також й іншого озброєння) активізувалося ще вчора, 8 лютого, коли стало відомо, що Велика Британія буде навчати українських пілотів винищувачів – з усіх можливих варіантів найбільш реальним все ж таки був з передачею Україні саме Eurofighter Typhoon, тому ми вже детально розібрали сильні та слабкі сторони цього винищувача.

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon

Водночас щодо далекобійного озброєння, то з того, на що може розраховувати ЗСУ, можна виділити авіаційну крилату ракету Storm Shadow або ж SCALP, яку цілком ймовірно можна інтегрувати під крило радянських літаків, як це було з AGM-88 HARM. Ще один варіант – це легка високоточна ракета SPEAR, однак її прийняття на озброєння очікується аж у 2028 році.

Storm Shadow та SPEAR
Ракети Storm Shadow та SPEAR

Щодо безпілотників, то тут навряд чи варто очікувати на щось на кшталт MQ-9 Reaper (зрештою, тут передусім потрібен дозвіл від США). Можна припустити, що це можуть бути вже знайомі ЗСУ зразки (зокрема й більша кількість нано-дронів PD-100 Black Hornet), а також дрони-камікадзе.

Читайте також: У Британії кажуть, що не готові до війни: не вистачає техніки, боєприпасів і навіть пілотів на F-35