xcounter
#

Велика Британія оцінює готовність надати Україні бойові літаки: рішення має надати міноборони

Eurofighter (всі фото: RAF)
Eurofighter (всі фото: RAF)
4703

Передача винищувачів до України буде величезною допомогою з боку Великої Британії, хоча навряд ці машини потраплять до ЗСУ раніше ніж через пів року

Міністерство оборони Великої Британії "активно вивчає" питання посилення України бойовими літаками. Про розгляд цієї можливості повідомив офіційний представник прем'єр-міністра країни передають ряд британських ЗМІ включно з Independent.

Саме британське оборонне відомство має дати відповідь щодо реальної можливості передачі машин, а також які саме літаки та у якій кількості може бути переданий. У будь-якому випадку мова йде про "довгострокове рішення", а не "короткострокове посилення потенціалу, яке зараз потребує Україна".

Читайте також: Як можливо підтягти найслабше місце Leopard 1 - готові рішення, які можливо доволі швидко інтегрувати
Eurofighter
Eurofighter

Зазначимо, що раніше прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак офіційно повідомив, що програма підготовки українських військових буде розширена й на пілотів винищувальної авіації Більше того, Лондон запропонував Україні "можливості більшої дальності", вочевидь, більше далекобійне ракетне озброєння, яке "підірве здатність РФ постійно завдавати ударів ... та допоможе послабити тиск на лінії фронту".

З огляду на наявний парк авіації у Великій Британії мова об'єктивно може йти про Eurofighter, який є одним з двох типів бойових літаків, які зараз експлуатуються у Royal Air Force. Другий тип, F-35B, об'єктивно можливо взагалі не розглядати. Менш оптимістичними варіантами залишається Tornado GR4, який був знятий з озброєння у 2019 році. Певна кількість машин, в теорії, ще може бути у льотному та бойовому стані.

Tornado
Tornado

Також не варто забувати про "хід конем", коли Велика Британія може викупити літаки в іншої країни та передати їх Україні. Але такий сценарій залишається доволі складним для реалізації через збільшення кількості сходинок та обов'язкових узгоджень.

Більше того, цей шлях не є зовсім логічним через те, що Велика Британія вже має доволі значну кількість Eurofighter, які мають бути виведені з експлуатації. Навіть відновлення Tornado реалістичніше, бо тоді роботи будуть проводитись національною оборонною промисловістю.

Але у будь-якому випадку навіть у випадку позитивного рішення з боку Лондона щодо передачі Україні винищувачів, це дійсно не короткострокова перспектива. За оголошеними у Повітряних Силах України оцінками строків навчання на західний літак, мова йде про пів року і це вже скорочений курс. Тобто навіть у випадку позитивного рішення "завтра", раніше середини літа британські літаки навряд почнуть захищати українське небо.

Читайте також: Якщо Польща дасть Україні МіГ-29, на передачу та освоєння перших "бортів" знадобиться 2-3 місяці