xcounter
#

У Британії кажуть, що не готові до війни: не вистачає техніки, боєприпасів і навіть пілотів на F-35

15697
Фото: British Army
Фото: British Army

Міноборони Британії каже, що на військо треба більше грошей, але міністерство фінансів поки не може знайти більше, попри розуміння проблеми

Британські сухопутні війська сьогодні не можна вважати "бойовою силою вищого або ж "першого" рівня" – загалом же армія цієї країни за потреби наразі не зможе забезпечити ефективний захист своєї країни – такі тези щодо британської обороноздатності висловлює видання Sky News з посиланням на британських генералів.

Серед проблем – нестача боєприпасів, яких у випадку повномасштабної війни країні вистачило б на декілька днів війни, обмежені можливості у захисті неба від ракетних ударів на кшталт тих, що наразі завдає РФ по території України та безпілотників та доволі обмежені плани з оснащення війська сучасними зразками озброєння та військової техніки.

Читайте також: Велика Британія може продати до 48 "зайвих" Eurofighter, і на них вже є покупець
as90 сау
Британська САУ AS90. Фото: Ministry of Defence

Відзначається, що Британія має вжити рішучих та термінових дій задля "запуску" процесів посилення свого війська. Передусім – збільшити витрати на "оборонку" щонайменше на 3 млрд фунтів стерлінгів на рік (3,6 млрд доларів). Хоча ще у 2020 році тодішній прем’єр-міністр Борис Джонсон збільшив витрати на оборону на 16 млрд фунтів стерлінгів (понад 19 млрд доларів), наразі цього все одно недостатньо. Щоправда, міністерство фінансів каже, що грошей на оборону немає – попри розуміння нагальної потреби в переозброєнні війська в умовах повномасштабної війни в Україні.

Challenger 2
Challenger 2. Фото: British Army

Далі – призупинити план зі скорочення війська. Бо, наприклад, у 2010-2015 роках армія Великої Британії "зменшилася" зі 102 тисяч військовослужбовців до 82 тисяч. Наразі ж чинна армія складає 76 тисяч осіб і в планах її скоротити ще більше – до 73 тисяч. Такі скорочення були пов’язані з "реструктуризацією" обґрунтовувалися тим, що, мовляв, повномасштабні бойові дії залишилися в минулому.

Окремим питанням стоять зобов’язання країни перед НАТО – наразі Великобританія не зможе надати стільки військ, скільки очікують від неї союзники по НАТО для нової масштабної структури, яку Альянс створює для укріплення своєї оборони – йдеться про плани мати понад 300 тисяч військових, які б перебували "у значно більшім ступені готовності".

британія міністр оборони бен уоллес
Міністр оборони Британії Бен Уоллес в Естонії, де наразі розташовані близько 1000 британських військових. Фото: Ministry of Defence

Водночас Британія у стислі терміни може виставити не більш як одну бригаду чисельністю від 5 до 10 тисяч бійців, оснащених "бронею" та "гелікоптерами", тоді як від неї очікують 30 тисяч бійців або ж навіть й більше. Крім того, навіть ця бригада не матиме достатньо обладнання, медичного забезпечення та запасів боєприпасів.

Є проблеми й в повітряних силах, де немає потрібної кількості пілотів для винищувачів п’ятого покоління F-35 через те, що їхня підготовка банально затягується.

Також у Британії наполягають на потреби пом’якшити вимоги до держзакупівель у мирний час, які заважають швидко отримувати зброю та боєприпаси. Як відзначається, картина з озброєнням доволі "похмура" в усіх службах, але найбільше це стосується сухопутних сил, які мають плани з модернізації та оснащення новою та модернізованою технікою, але вони дуже "вузькі" та "розтягнуті" в часі.

Говорячи про такі проблеми в "оборонці", у виданні кажуть про пасивність прем’єр-міністра країни Ріші Сунака у розв'язанні цього питання – зокрема відзначається, що він наразі не надав якихось конкретних обіцянок щодо збільшення бюджету на оборону, а останній британський генсек НАТО лорд Джордж Робертсон серйозно занепокоєний тим, що попри безпекову ситуацію в Європі, уряд країни не усвідомлює всієї загрози, що становить РФ, і каже, що сьогодні прем’єр-міністр має діяти "як прем’єр-міністр воєнного часу".

Читайте також: Британці хочуть за сім років розгорнути заміну своїй єдиній САУ AS90, хоча раніше планували зробити це в 2030-х