xcounter
#

Нова українська ракета, як відбивали атаку Су-30 у Чорному морі та інші новини й події тижня

13763
Стоп-кадр з відео ГУР МОУ
Стоп-кадр з відео ГУР МОУ

Про те, чим саме українські військові поцілили по російському зенітному ракетному комплексу С-400 в Криму та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Чим вдарили по С-400 у Криму

Україна має нову ракету, яку вже протестували високоточним ударом по російському зенітному ракетному комплексі С-400, ураження ворожого комплексу зафіксував втаємничений безпілотний літальний апарат.

Читайте також: Рашисти зранку 27 серпня здійснили найбільш дивну атаку крилатими ракетами з Ту-95МС за весь час

Як заявив секретар РНБ Олексій Данілов, це була нова "абсолютно сучасна ракета". "Її використання довело, що наш оборонно-промисловий комплекс, наша програма, яка була започаткована у 2020 році. До речі нагадую тим, хто нам розповідав про підготовку до війни. Так от, саме у 2020 році було прийнято рішення РНБО щодо збройних процесів, вони не всі були відкриті й тому суспільство не могло знати про певні речі. Тобто так, це новий виріб, який показав себе бездоганно", — каже Данілов.

С-400 Крим
Удар по російському С-400 в Криму, стоп-кадр з відео ГУР МОУ

Про ймовірні можливості цієї нової ракети, яка вже продемонструвала, як вона ефективно може бити по зброї рашистів, Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

У РФ поскаржилися, чому втратили свій бомбардувальник Ту-22М3 на авіабазі "Сольці"

Після того, як РФ вперше гарантовано втратила дальній ракетоносій-бомбардувальник Ту-22М3 на авіабазі "Сольці" у Новгородській області, яка знаходиться у 660 км від кордону з Україною, рашисти задались питання, а як це взагалі трапилось.

Ту-22М3
Знищений Ту-22М3 на авіабазі "Сольці"
Річ у тім, що для атаки, відповідно до повідомлення міноборони РФ, був використаний дрон коптерного типу, тобто запускався він десь поряд із самої авіабазою. За логікою від таких атак, як й будь-яких дій диверсантів, захищати має окремий батальйон охорони, на який покладено обов'язки караульної та протидиверсійної служби.
Ту-22М3
Ту-22М3, фото ілюстративне

Як відзначають рашисти, всі ці підрозділи відправили на передову, залишивши захищати авіабазу технічний персонал, який не зміг виконати поставлені перед ним завдання.

Бронетехніка-камікадзе на полі бою

Під час боїв за село Спірне Донецької області у липні та серпні 2023 року російські окупанти як мінімум двічі використовувати для штурму позицій ЗСУ бронемашини-"камікадзе", нашпиговані вибухівкою.

знищена бронетехніка Армії РФ
Знищена під час боїв за Спірне в липні-серпні 2023 року бронетехніка російських окупантів, джерело – twitter-профіль OSINT_ua

В обох випадках броньовані "камікадзе" виступали як "таран" для прокладання руху вперед бронетанкових підрозділів армії РФ, але усі атаки завершились невдало, завдяки влучним діям бійців Сил оборони України.

Розповідаємо, як окупанти використовують МТ-ЛБ-"камікадзе" та БМП-1 з вибухівкою на полі бою.

Як відбивали атаку російського Су-30 у Чорному морі

Нещодавно РФ повідомили про нібито знищення винищувачем Су-30 українського катера у районі "Вишок Бойка". У відповідь Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило відео з цим епізодом й показало, що відбувалось насправді.

На відео знятим з БПЛА у районі однієї з бурових платформ, які знаходяться у районі острова Зміїний, видно чотири невеликих катери, які були атаковані ворожим літаком.

Розповідаємо про епізод з відбиттям атаки Су-30 у районі "Вишок Бойка", який зафільмував невідомий "стелс-дрон".

Крейсер "Адмирал Нахимов"

РФ завжди відрізнялась постійними зміщеннями строків у оборонній сфері та збільшенням витрат, які перевищують будь-який здоровий глузд. Й чудовий приклад цьому — ремонт та модернізація важкого атомного ракетного крейсера проєкту 1144.2 "Орлан" "Адмирал Нахимов".

Важкий атомний ракетний крейсер
Важкий атомний ракетний крейсер проєкту 1144.2 "Орлан" "Адмирал Нахимов"

Цей корабель був спущений на воду у 1986 році, а вже у 1997 році був поставлено на ремонт та модернізацію, яка триває досі. Строки завершення робіт систематично зсувались і якщо брати лише останній період, то називались 2018, потім 2021, 2022, 2023, а зараз мова йде про 2024 рік з цілком логічним прогнозом.

Разом з тим, у РФ нещодавно відзвітували, що успішно "розпиляли" на атомному крейсері "Адмирал Нахимов" 200 млрд рублів.

Читайте також: Українські бійці розрізають касетні боєприпаси, щоб зробити скиди для дронів: чому до ідеї з CBU-100​ треба повернутись