xcounter
#

Німеччина отримала дозвіл на закупівлю ракет до Patriot на 5 млрд доларів: скільки це зенітних MSE

1246
Зенітна ракета MSE  (всі фото: US DoD)
Зенітна ракета MSE (всі фото: US DoD)

Також можливо вирахувати скільки часу буде тривати постачання та на скільки цих ракет вистачить Німеччині

Німеччина отримала дозвіл на закупівлю зенітних ракет до комплексів Patriot, який охоплює можливість придбати до 600 ракет PAC-3 MSE, які необхідні для перехоплення балістичних цілей. Відповідно до дозволу виданого та опублікованого Агенцією військового співробітництва міноборони США (Defense Security Cooperation Agency, DSCA), вартість цих ракет оцінена у межах до 5 млрд доларів.

Це доволі цікавий дозвіл, бо він містить лише ракети MSE, якщо не рахувати обов'язкові елементи таких поставок у вигляді додаткових інструментів, частин та обладнання, для ремонту та обслуговування, а також супутні послуги. І таким чином експортний цінник для Німеччини на ракети MSE складає 8,3 млн доларів за одиницю.

Читайте також: Швеція від прямої передачі хоче перейти до виробництва зброї в Україні

Цікаво, що для власних збройних сил вартість цієї ж ракети MSE складає 5,17 млн доларів за одиницю, про що говорить твердий контракт із Lockheed Martin на постачання до армії США. Таким чином виходить, що експортна ціна на ракету отримала приблизний модифікатор х1,5. Але важливо пам'ятати, що у дозволах DSCA завжди фігурує гранична ціна, у твердому контракті вона може бути меншою.

Зенітна ракета MSE Patriot

До підписання твердого контракту також не відомі строки виконання робіт. Але це не заважає нагадати поточні можливості виробництва ракет MSE на потужностях Lockheed Martin - 650 ракет на рік , до яких у теорії можливо додати поточні можливості ліцензійного виробництва японського Mitsubisi - 30 одиниць на рік.

Але з 650 ракет для армії США, згідно бюджетного запиту Пентагону, призначено 230 (у 2024 та у планах на 2025 фінансові роки). Тобто поточний експортний потенціал ракет MSE вироблених у США наразі складає 420 одиниць, які розподіляються між всіма іншими замовниками.

Зрештою для розуміння на скільки значною є кількість у 600 ракет можливо оцінити на скільки повних залпів наявних ЗРК Patriot PAC-3 їх вистачить. Наразі у Бундесвера, після передачі фактично трьох ЗРК до України, у строю залишилось до 9 комплексів. Хоча для компенсації та посилення у планах - замовлення чотирьох з постачанням до 2029 року. При цьому у березні Raytheon вже оголосила про укладання контракту на постачання до Німеччини Patriot загальною вартістю 1,2 млрд доларів.

Patriot

Але якщо взяти поточну кількість у 9 ЗРК, то 600 ракет вистачить на 52% повного залпу. З розрахунку, що у кожній батареї по 8 пускових, кожна з яких озброєна 16 MSE. Також можливо зазначити, що штатна витрата ракет MSE на одну балістичну ціль - дві. Тобто мова, якщо Берлін закупить саме таку кількість ракет, йде про можливість перехопити до 300 балістичних цілей.

Нагадаємо, що Бундесвер також активно закуповує для своїх Patriot не лише MSE, а також GEM-T, які необхідні для перехоплення аеродинамічних цілей. Ці закупівлі здійснюється зокрема і через НАТО, а вироблятися вони будуть у Німеччині на потужностях COMLOG (спільне підприємство Raytheon та MBDA Deutschland) і перше замовлення на 1000 одиниць вже є.

Читайте також: Чи стане Армія США замовляти німецькі RCH 155 на заміну гаубицям M777