xcounter
#

Чи стане Армія США замовляти німецькі RCH 155 на заміну гаубицям M777

2507
RCH 155, ілюстративне зображення з відкритих джерел
RCH 155, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Прозвучало цікаве припущення щодо можливого замовлення по артилерії для американських військових, але наскільки воно обгрунтоване

Пригадаємо невелику передісторію, яку раніше висвітлювали в своїх публікаціях. До початку 2022 року Армія США вела конкурс по вибору колісної САУ калібру 155-мм, яка би мала прийти на заміну буксируваним гаубицям M777 в складі підрозділів, які були розміщені в Європі.

Обсяг ймовірного замовлення і строки поставки на той момент не заявлялись, американські військові тоді хотіли для початку обрати конкретну модель, а уже потім оформлювати контракт. Але тоді ця історія завершилась нічим, у січні 2022 року Армія США вирішила, що її не влаштовує жодна з існуючих колісних САУ.

Читайте також: Розкрито перелік зброї, яку Україна отримає від Німеччини до кінця року

Деталізуємо, що тоді мова була про відбір серед тих зразків колісних САУ, які виготовляються на потужностях переважно європейських виробників: Archer від шведської Bofors, CAESAR від французької Nexter та Nora B52 від сербської Yugoimport; певне виключення тут складали ATMOS 2000 від ізраїльської Elbit Systems та Brutus від американської AM General.

На цьому моменті можемо дещо забігти наперед та зауважити, що в цьому переліку відсутня німецька колісна САУ RCH 155, про експортні перспективи якої вперше мова пішла вже влітку 2022 року. А ось ця примітка нам важлива ось чому.

Профільний портал Army Recognition в одній із своїх публікацій вирішив припустити, що Армія США можливо буде зацікавлена придбати певну кількість САУ RCH 155, щоб з часом таки замінити буксирувані M777. При цьому автори публікації наводили свої аргументи на користь такої думки.

Якщо спрощено, то їх можна відтворити так. Хоча Армія США формально зупинила конкурс, в неї все рівно лишається необхідність замінити буксируваної артилерії на самохідну.

Ну а в свою чергу німецький концерн Rheinmetall зацікавлений в тому, щоб отримати якомога більше замовників на свою новітню RCH 155, котра зокрема відрізняється високим рівнем автоматизації.

Від Defense Express тут можемо зауважити, що справді – німецький Rheinmetall демонструє амбітні наміри по розширенню на американський ринок. І це проявляється зокрема в купівлі компанії з США, бо концерн має плани аж на 60 млрд доларів - це нова БМП і 40 тисяч вантажівок.

Але далі виникає питання, чи буде сама Армія США рухатись в напрямку "колісна САУ замість буксируваної гаубиці", бо тут зміна концепції можлива у різних напрямках.

Раніше ми писали також про те, що Бундесвер може купити 80 САУ RCH 155, але треба не тільки гроші, а й додаткові замовники.

Читайте також: У РФ проти зенітних FPV-дронів зробили РЕБ для вертольотів: чи є рішення проти такого захисту