xcounter
#

Бундесвер може купити 80 САУ RCH 155, але треба не тільки гроші, а й додаткові замовники

3695
RCH 155, ілюстративне зображення з відкритих джерел
RCH 155, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Німецьке військо може посилитись новітніми автоматизованими артустановками, але там процес буде нелінійним

Міноборони Німеччини має намір замовити для Бундесверу 80 новітніх самохідних артустановок калібру 155-мм RCH 155, котрі відзначаються високим рівнем автоматизації, завдяки якому САУ цього типу може керувати екіпаж лише з 2 осіб. Очікувана вартість цього замовлення складає 2 мільярди євро, які планується взяти із спецфонду на зміцнення Бундесверу обсягом в 100 мільярдів євро, створеного на тлі початку повномасштабного вторгнення РФ до України.

До цього моменту в пресі були повідомлення про те, що концерн KNDS уже виконує замовлення на 54 RCH 155 для ЗСУ, і на цьому тлі намір купити 80 таких установок для Бундесверу сприймається як цілком логічний розвиток подій. Але нюанс в тому, що там процес обіцяє бути нелінійним.

"Лінійним" процес можна було б назвати, якби там передбачалась проста схема – "Міноборони замовляє і дає гроші – KNDS починає роботи по 80 RCH 155 для німецької армії". Але ні, в тому й справа, як далі пояснює Spiegel в своїй публікації, там схема виглядає значно складніше.

Річ в тім, що німецький уряд розглядає замовлення на 80 САУ RCH 155 для Бундесверу лише як складову значно більшого портфелю замовлень, який має скласти аж 300 артустановок цього типу. Мовляв, якщо обсяг замовлень досягне саме такої величини, то KNDS буде готовим збудувати додаткову лінію по виробництву RCH 155.

Як далі б це дивно не прозвучало, але мовляв 300 САУ RCH 155 – це значно більше, аніж потрібно наразі самому Бундесверу, на думку самих німців. Водночас, настільки крупне і довготривале замовлення на новітні автоматизовані САУ цього типу виступало би твердою гарантією для самого KNDS, що попит на цей вид озброєння буде довготривалим.

RCH 155, ілюстративне зображення з відкритих джерел

На цьому тлі логічно виник варіант, щоби в процес формування замовлення на RCH 155 в тому числі для Бундесверу залучити туди й умовно "треті країни", наприклад Велику Британію та інших партнерів по НАТО. Тим більш, що у квітні 2024 року ще тоді британський прем’єр-міністр Ріші Сунак оголосив, що британська армія в рамках програми Mobile Fires Platform вирішила обрати саме RCH 155 на заміну AS90, переданих ЗСУ.

Але самі британці поки що не заявляли ніяких додаткових деталей по тому, скільки таких САУ вони готові замовляти. Тому тут німці мають ще такий запасний варіант – запропонувати Україні замовити додаткові RCH 155 на додачу до уже замовлених 54 одиниць. Бо для ЗСУ завжди буде актуальною потреба в оновленні наявної самохідної артилерії.

Раніше Defense Express писав про те, що Німеччина хоче мати майже 300 САУ та до 100 ракетних систем, але де вона візьме солдат.