xcounter
#

Німеччина хоче мати майже 300 САУ та до 100 ракетних систем, але де вона візьме солдат

7356
Німецькі САУ PzH 2000, ілюстративне фото з відкритих джерел
Німецькі САУ PzH 2000, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або дещо про перспективні плани бундесверу по нарощенню власної артилерії

В німецькій пресі були окреслені перспективні плани німецької армії по нарощенню власної артилерії на перспективу, котра заодно передбачає все тіснішу із Нідерландами в оборонній сфері. Ці плани передбачають зокрема, що до 2035 року в складі німецьких сухопутних військ (Heer) буде загалом 13 артилерійських дивізіонів, із яких три будуть зі складу голландської армії (Koninklijke Landmacht), інші 10 – "чисто" німецькі.

При цьому німецькі військові хочуть збільшити кількість наявних САУ до 289 одиниць (PzH 2000 та RCH 155), а кількість ракетних систем – до 76 одиниць (як на гусеничній, так і на колісній базі). Тут можна забігти наперед і наголосити, що реалізація цих планів може впертись скоріше у кадрову проблему, аніж у питання спроможностей німецького ОПК.

Читайте також: "Коаліція Mirage 2000": які країни можуть увійти та яка загальна кількість винищувачів

Як розгортає в своїй публікації польський портал ZBiAM, плани бундесверу по кількісному нарощенню парку артилерії передбачають, що у них до 2035 року буде один артилерійський дивізіон корпусного рівня (ракетна артилерія), два дивізіони дивізійного рівня (ймовірно змішані), та сім артилерійських дивізіонів бригадного рівня (чотири важкі та три середні).

Далі є цікава деталізація, що артилерійський дивізіон корпусного рівня повинен мати три батареї реактивних систем з дальністю стрільби до 300 кілометрів (які мають бути придбані за програмою Future Long Range Indirect Fire System).

Артилерійські дивізіони дивізійного рівня мають налічувати по чотири батареї, із яких дві батареї САУ, батарею реактивних установок (на 16 систем MARS II) та змішану резервну батарею на 9 САУ та чотири ракетні установки. Передбачається, що артилерійський дивізіон рівня дивізії матиме глибину ураження цілей до 150 кілометрів.

Ну і врешті, дивізіони бригадного рівня матимуть уніфіковану структуру, яка складатиметься із трьох батарей САУ; при цьому передбачається, що "важкі" батареї будуть оснащені самохідками PzH 2000, а "середні" батареї – колісними RCH 155.

Однак далі виникає такий нюанс. Описані вище по суті передбачають збільшення кількісного складу артилерії бундесверу у 2-3 рази, під що відповідно треба набрати особовий склад.

Наприклад, артилерійський дивізіон корпусного рівня має налічувати 420 військовослужбовців, артидивізон рівня дивізії – орієнтовно 700 військовослужбовців, дивізіон бригадного рівня – від 340 до 555 військовослужбовців. І тут вже одразу для німців виникає проблема, як повністю за штатом укомплектувати ці підрозділи.

Раніше Defense Express розповідав про те, що є цікава САУ DONAR як розвиток PzH 2000, але вона досі дивно не знайшла покупців.

САУ DONAR, фото - KNDS
Читайте також: Завод Rheinmetall в Україні відкрито і це про реальні строки щодо інших спільних проєктів