xcounter
#

Є цікава САУ DONAR як розвиток PzH 2000, але вона досі дивно не знайшла покупців

26036
САУ DONAR, фото - KNDS
САУ DONAR, фото - KNDS

Яка концепція покладена в цю артустановку, та які заявлені характеристики

Приводом взагалі згадати про гусеничну САУ DONAR калібру 155-мм, створену концерном KNDS, стала одна із публікацій іспанського порталу Infodefensa.

Там йшлось про те, що уже згаданий концерн та дочірня компанія General Dynamics European Land Systems – Santa Barbara Sistemas вирішили об’єднати зусилля, щоб запропонувати іспанській армії гідну альтернативу для заміни наявних САУ M109 (довідник The Military Balance 2023 вказує, що армія Іспанії має в своєму розпорядженні 95 M109A5).

Читайте також: У РФ вперше показали ТОС-3 "Дракон" - нову версію "Солнцепека"

В рамках цієї пропозиції для іспанської армії крім уже згаданої вище DONAR згадується також і колісна САУ Radhaubitze, де Artillery Gun Modul калібру 155 міліметрів поставили на шасі Piranha HMC. Так як про Radhaubitze ми уже розповідали в окремій публікації, то тепер зосередимось на самій DONAR.

САУ DONAR, фото - KNDS

Якщо стисло, то САУ DONAR можна описати як поєднання того ж Artillery Gun Modul калібру 155 міліметрів та шасі від БМП ASCOD 2. Ну а на сайті концерну KNDS можна знайти характеристику, що САУ DONAR – це розвиток вогневих можливостей, які дає PzH 2000, але із суттєвою перевагою у тому, що бойове відділення та робочі місця екіпажу розведені між собою.

DONAR відрізняється високим рівнем автоматизації, за якого для обслуговування цієї САУ потрібно лише дві особи екіпажу, котрі розміщуються в бронекабіні, в передній частині корпусу. При цьому, що цікаво, на DONAR може встановлюватись дистанційно керований модуль із озброєнням для самооборони.

САУ DONAR, фото - KNDS

Бойова маса DONAR складає 35 тон, основне озброєння – 155-мм гармата L52, яка може вести вогонь в темпі 6 пострілів на хвилину, максимальна дальність стрільби при цьому може складати від 40 до 56 кілометрів, возимий боєзапас – 30 пострілів, швидкість ходу – до 60 км/год по шосе, запас ходу – до 500 кілометрів (по шосе).

За сумою заявлених характеристик, САУ DONAR можна назвати аналогічною до САУ RCH 155, яка уже має своїх експортних покупців і також відзначається високим рівнем автоматизації. Але доволі дивним чином виходить, що DONAR досі не знайшла своїх покупців, хоча ця артустановка має доволі цікаві характеристики.

Раніше Defense Express розповідав про те, що у Польщі не знайшлось кому ремонтувати САУ Krab та самохідні міномети Rak.

САУ DONAR, фото - KNDS
Читайте також: Туреччина здивувала заявою про запуск виробництва танка-довгобуда Altay, бо це ж було уже