xcounter
#

AGM поставили на Piranha HMC, і вийшла цікава САУ Radhaubitze

16414
САУ Radhaubitze, фото з відкритих джерел
САУ Radhaubitze, фото з відкритих джерел

Як на даний момент можна охарактеризувати цю розробку

Лише в квітні 2024 року оборонна компанія General Dynamics European Land Systems (GDELS) презентувала нову бронемашину під позначенням Piranha Heavy Mission Carrier [HMC], яка має шасі 10x10 і по котрій заявлено використання "новітніх технологій по трансмісії та підвіски".

Ця бронемашина створена для логістичних завдань, при масі в 40 тон вона може брати корисне навантаження до 17 тон та має відмінну заявлену прохідність із радіусом повороту всього 18 метрів.

Читайте також: Як Тайвань захищає свої F-16 від ударів по аеродромах: про підземні укриття та аеродроми на трасах

А тепер же GDELS в кооперації з оборонним конгломератом KNDS Deutschland показала нову розробку на базі Piranha HMC 10×10 під позначенням Radhaubitze, і тут мова про колісну САУ із AGM - Artillery Gun Modul, спеціально створеним модулем під гаубицю калібру 155-мм

САУ Radhaubitze, фото з відкритих джерел

Як далі деталізують автори порталу Opex360, більш детальна презентація цієї САУ на шасі Piranha HMC 10×10 має відбутись у червні 2024 року під час очікуваної конференції по артилерії майбутнього в Парижі. Зараз публічно розкриваються лише окремі деталі по цій розробці.

Зокрема те, що шасі Piranha HMC із колісною формулою 10×10 є достатньо вантажопідйомним для розміщення AGM та навіть певного боєкомплекту по снарядам калібру 155-мм. Крім того, таке шасі є достатньо стійким для ведення точного вогню без необхідності ставити додаткові упори та навіть вести стрільбу на ходу.

САУ Radhaubitze, фото з відкритих джерел

При цьому KNDS Deutschland наголошує, що факт появи такого гібрида є скоріше логічним розвитком розробок по колісній САУ RCH 155, базою для якої виступає бронемашина Boxer.

Від Defense Express додамо, що описану вище розробку можна віднести вже до певного переліку експериментальних САУ із використанням башти від PzH 2000. Тут можна пригадати не тільки вже згадану RCH 155, по якій уже є експортні замовники, але яка ще поки не має статус стройової.

Але й також можна згадати й про новину, яка мала місце у жовтні 2023 року - BAE Systems поставила на САУ M109 гармату від PzH 2000, вийшов дуже цікавий гібрид під позначенням САУ M109-52, деталі про який ми розповідали в нашій публікації.

САУ M109-52, ілюстративне фото від BAE Systems
Читайте також: Ще один знищений С-400 і чудове відео, як російські ЗРК "перехоплюють" ATACMS