xcounter
#

Туреччина здивувала заявою про запуск виробництва танка-довгобуда Altay, бо це ж було уже

26823
Один із епізодів ходових випробувань дослідного зразка турецького танка Altay, фото з відкритих джерел
Один із епізодів ходових випробувань дослідного зразка турецького танка Altay, фото з відкритих джерел

Епопея по цьому танку тривалістю понад десятирічя отримала нову сторінку, в якій спробуємо розібратись

Агентство оборонної промисловості Туреччини (SBB) 29 травня 2024 року оголосило про нарешті укладення контракту на початок серійного виробництва основного бойового танка Altay, роботи по якому стартували ще 12 років тому.

Конкретні параметри цього контракту в пресі не розкривались, заявлялись лише загальні речі, що в укладеному контракті прописані усі можливі деталі, починаючи від відмінностей між дослідними та серійними машинами, запуск лінії серійного виробництва та підготовка до випуску перших серійних ОБТ Altay.

Читайте також: Щоб вийти зі "спіралі смерті", у США пропонують купити на 340 літаків більше за п’ять років, включно з F-16

При цьому турецькі високопосадовці окремо наголошують, що уже є навіть країни, які хочуть працювати із Туреччиною в плані виробництва танка Altay. І також - що серійні машини для Сухопутних військ Туреччини матимуть всі оновлення, необхідних в умовах сучасного бою, як це диктує досвід турецької армії в операціях останніх років.

Але тут виникає момент, який можна описати знаменитою фразою "це ж було уже!". Тобто – що в минулому році Туреччина уже робила заяву, яку можна було сприйняти саме як оголошення про старт виробництва танка Altay та початок поставок цих машин у військо.

Як писало Defense Express, у квітні 2023 року турецький танк-довгобуд Altay зрештою потрапив у військо через 11 років після появи першого прототипу. Це висновок випливав із оголошення, яке тоді зробив виробник танків компанія BMC Savunma Sanayi. При цьому тоді ж керівництво цієї компанії окремо наголошувало, що танки Altay уже готові до серійного виробництва.

Тому, власне, заява від Агентства оборонної промисловості Туреччини (SBB) від 29 травня 2024 року на перший погляд і виглядала дивною. Бо виглядала як дублювання уже раніше зробленої заяви про готовність постачати Altay до турецької армії.

Основний бойовий танк Altay, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але схоже, що насправді тут картина виглядає дещо іншим чином. А саме – що ось цей проміжок часу від квітня 2023 року до травня 2024 року був витрачений на остаточне доопрацювання ОБТ Altay перед нарешті таки початком серійного виробництва.

Раніше ми також писали про те, що Туреччина має цікавий танк Kaplan MT, який може бути заміною Leopard 1A5.

Читайте також: Коли чекати, що ЗСУ таки отримають Gripen та які гарантії в цьому випадку