xcounter
#

Коли чекати, що ЗСУ таки отримають Gripen та які гарантії в цьому випадку

7084
Зліт JAS 39 Gripen з автостради у польових умовах, ілюстративне фото від Tim Jansson
Зліт JAS 39 Gripen з автостради у польових умовах, ілюстративне фото від Tim Jansson

Яку готовність передати такі винищувачі зараз демонструє сама Швеція

Кілька днів назад від Швеції прозвучала офіційна заява про те, що історія з передачею JAS 39 Gripen для ЗСУ поки поставлена на паузу, бо в рамках "авіаційної коаліції" для України пріоритет зараз мають F-16. "Гріпени" для нашої авіації важливі, бо для повноцінного захисту нашого неба треба до 200 сучасних літаків різних типів, але й і їх передача тепер якби "зависла", бо відкладена на перспективу "після F-16".

Однак протягом сьогодні (тобто 31 травня) маємо як мінімум два сигнали, які вказують, що Україна все ж може отримати від Швеції літаки JAS 39 Gripen, і під це шведські урядовці на даний момент мають відповідні наміри.

Читайте також: СБУ дронами дістала в Криму цінну РЛС рашистів

Можемо почати із заяви, яку зробив глава МЗС Швеції Тобіас Більстрем перед зустріччю міністрів закордонних справ країн НАТО, котра проходить у Празі.

Як зазначає "Укрінформ", Більстрем зробив наступну заяву – "Ми не постачатимемо наразі шведські Gripen, оскільки меседж від коаліції F-16 такий: інтеграція одночасно двох типів літаків буде складною. Тому, можливо, Grippen, буде надано після F-16 і коаліція виконає свою роботу"..

Крім цього, глава шведської дипломатії поставив і такий акцент – щоб дати Україні альтернативу та доповнення до тих же F-16, Швеція й пішла на виділення двох літаків радіолокаційного дозору Saab 340 AEW&C.

Другий важливий момент – сьогодні президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон у Стокгольмі уклали угоду про співпрацю в сфері безпеки.

Ця угода діятиме 10 років, щорічно Швеція виділятиме для України військову допомогу в середньому на 2,2 мільярди євро; крім прямої передачі техніки та озброєння передбачається також робота і над організацією спільного виробництва.

При цьому важливо, що за цією угодою все ж закріплюється перспектива, що Швеція нам все ж може передати JAS 39 Gripen, ну і також – мова про додаткові САУ Archer та БМП CV90.

Раніше Defense Express пояснював, чим важливо, що Швеція дає ЗСУ саме два Saab 340 AEW&C, а не один.

JAS 39 Gripen, фото ілюстративне, Simon Eliasson
Читайте також: Як визначити по уламкам, що рашисти били саме північнокорейською балістикою