xcounter
#

Як визначити по уламкам, що рашисти били саме північнокорейською балістикою

2264
KN-23
KN-23

Відповідь на це питання лежить буквально на поверхні

Розвідувальне управління Пентагону DIA (Defence Intelligence Agency) опублікувало звіт на основі даних з відкритих джерел по балістичним ракетам типу KN-23 з Північної Кореї, які РФ використовувала для ударів по Україні в січні-лютому 2024 року.

Цей звіт має 12 сторінок та цікавий у першу чергу тим, що показує – як можна навіть лише за фотографіями уламків визначити, що в конкретних епізодах рашистських ударів по нашій інфраструктурі використовувались саме північнокорейські ракети KN-23.

Читайте також: Франція та Німеччина після танків й літаків хочуть зробити далекобійну ударну зброю

Як прямо випливає із наведеного в цьому звіті, аналітики DIA взяли як вихідний матеріал для порівняння буквально те, що лежало на поверхні, тобто пропагандистські кадри із КНДР, які демонстрували ракетне виробництво. І що доволі показово, в даному випадку було цілком достатньо фотографій лише окремих фрагментів корпусу KN-23.

У першому випадку аналітики DIA провели подібність між носовою частиною корпусу KN-23 на пропагандистській фотографії з Північної Кореї та між фрагментом однієї з ракет, якою рашисти били по Харкову в січні 2024 року. В другому випадку подібність була проведена по фрагментам хвостової частини, у третьому – по фрагментам кабельного спорядження, виявленого в уламках KN-23.

Водночас, ще одна доволі показова деталь по самому звіту від DIA – його автори змогли підібрати аж 124 джерела відкритих даних, щоб укласти матеріал. Але виходить, що така щільність наявних даних, найраніші з яких датуються 2019 роком, у свій час не допомогла західним аналітикам закрити певну лакуну по інформації, яка стосується KN-23.

Бо, наприклад, лише в процесі аналізу уламків KN-23 нашими фахівцями виявилось, що фактична маса БЧ на цих ракетах складає взагалі 1000 кілограмів, хоча до цього вважалось, що лише 500 кілограмів. Раніше Defense Express писав також про те, що нам дає, що половина ракет KN-23 просто вибухнула над Україною.

Читайте також: "Нептун" почав бити по об’єктам на території РФ, це буквально історична подія