xcounter
#

Щоб вийти зі "спіралі смерті", у США пропонують купити на 340 літаків більше за п’ять років, включно з F-16

13740
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

Сполучені Штати хочуть у наступному році списати дві з половиною сотні літаків, водночас кількість завдань, які має виконувати авіація, аж ніяк не зменшується

Сенатор Роджер Вікер, член комітету зі збройних сил, у рамках свого звіту запропонував внести до Закону про національну оборону 2025 року низку масштабних змін, так званих "інвестицій поколінь", які зокрема стосуються посилення спроможностей повітряних сил країни включно з винищувачами, бомбардувальниками та безпілотними літальними апаратами.

Читайте також: "Літаючі машини" на полі бою - які завдання вони можуть виконувати будуть вирішувати у ПС США

Поки що невідомо, чи буде Вікер просувати всі свої пропозиції, але як відзначають у виданні Air and Space Forces Magazine, якщо говорити у контексті повітряних сил США, то йдеться про довгострокові проєкти — хоча всі ці ідеї зіштовхуються із серйозними перепонами: вони потребують багато коштів, а Пентагон своєю чергою вже має встановлені бюджетні обмеження.

Передусім Вікер звертає увагу на так звану "спіраль смерті" у парку винищувачів ПС США — мовляв, їм не вдалося достатньо швидко замінити списані літаки, водночас потреби у тих чи інших місіях тільки збільшуються, і це призводить до того, що потрібно частіше розгортати меншу кількість літаків, що негативно впливає на їхнє технічне обслуговування.

Разом з тим, у наступному році ПС США мають намір списати одразу 250 літаків, і скорочення авіапарку триватиме ще декілька років як мінімум. Вікер пропонує заблокувати відправку на пенсію F-22 та F-15E, а також у найближчі п’ять років придбати щонайменше на 340 винищувачів більше, ніж заплановано у рамках чинних планів.

Причому йдеться як про F-35, а також F-15EX, а також і про одразу 120 одиниць F-16 Block 70, яка зараз знаходиться у виробництві для закордонних клієнтів. За його словами, цей літак "все ще боєздатний, може виконувати багато менш напружених завдань". Разом з тим, варто розуміти, що закупівля такої кількості літаків — це додаткові десятки мільярдів доларів, які треба на них виділити.

Також Вітмен вважає, що в майбутньому треба буде закупити більше стелс-бомбардувальників шостого покоління B-21 Raider — наразі заплановане виробництво всього 100 літаків, на думку конгресмена, кількість має бути збільшена щонайменше вдвічі. Водночас у ПС США раніше розмірковували, що поки немає потреби купляти більше цих бомбардувальників, бо в майбутньому можуть з’явитися новіші технології, які вплинуть на рішення щодо цих літаків. Також він вважає, що ПС США мають розширити програму "вірних ведених" — автономних платформ Collaborative Combat Aircraft.

Зрештою, Вікер пропонує розглянути можливість закупити наземну версію палубного літака ДРЛВ E-2D Hawkeye, а також розпочати дослідження з "озброєння винищувачів крилатими ракетами повітряного базування замість гравітаційних бомб".

Читайте також: Коли чекати, що ЗСУ таки отримають Gripen та які гарантії в цьому випадку