xcounter
#

На що РФ перетворила свої Т-72, з яких вкрали башту, БТР-4Е розстрілює ворожу РЕБ та "музейний" М-240: події тижня війни від Defense Express

16624
Рашистський ТОС-1 "Буратино" веде вогонь, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистський ТОС-1 "Буратино" веде вогонь, ілюстративне фото довоєнних часів

"Уралвагонзавод" знайшов "застосування" для рашистських Т-72, з яких украли башту, ЗСУ використовують "музейний" міномет М-240 на Півдні та кадри роботи українського БТР-4Е – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня війни з рашистськими окупаційними військами

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Комічна "самодемілітаризація" російського "Уран-6"

Російський робототехнічний комплекс розмінування "Уран-6" за загадкових обставин підірвався на протитанковій міні – фото знищеного російського робота-сапера шириться у соцмережах.

Читайте також: "Нова" зброя для армїі РФ: заштовхнути Т-62М назад у "гараж", замінити БМП-1 у "ЛДНР" та серійні іранські дрони
"Уран-6" знищений робот-сапер
Знищений російський робот-сапер "Уран-6"

Фото вище – результат доволі курйозної "демілітаризації" російського робота-сапера завдяки протитанковій міні. Більше деталей – у матеріалі Defense Express.

"Уралвагонзавод" знайшов "застосування" для Т-72 без башти

Портал Army Recognition пише, що рашистське підприємство "Омсктрансмаш" зі складу "Уралвагонзаводу" прозвітувало про "дострокове виробництво" та передачу для армії РФ партії "покращених" самохідних вогнеметів типу ТОС-1А "Буратино", роботи по яким виконувались начебто в рамках держоборонзамовлення на 2022 рік.

ТОС-1А "Буратино"
Партія ТОС-1А "Буратино", які "Уралвагонзавод" передав армії РФ у вересні 2022 року, зображення з відкритих джерел

Як стверджують самі рашисти, "покращені" ТОС-1А "Буратино" відрізняються від своїх "попередників" начебто наявністю динамічного захисту, новими гусеницями, оновленими пусковими установками та наявністю системи навігації ГЛОНАСС. Хоча тут маємо черговий випадок, коли реальність не співпадає із заявами росіян: знизу на фото зображена партія ТОС-1А, що начебто була передана армії РФ, і на цих машинах нема ані динамічного захисту, ані навіть гумових "юбок" для прикриття гусениць. Більше деталей – у матеріалі Defense Express.

БТР-4Е знищує російську РЕБ

Нещодавно ми розповідали про те, що Збройні Сили України у районі Куп’янська знищили російську станцію радіоелектронної боротьби Р-330Ж "Житель". Водночас нещодавно у соцмережах з’явилося доволі цікаве відео, з якого можна дізнатися, як саме ЗСУ утилізували цю цінну для армії РФ зброю.

Так, виявилося, що героєм епізоду виявився наш бронетранспортер БТР-4Е, який зі своєї 30-мм гармати впевнено розстріляв російську станцію РЕБ. Момент ураження російської зброї було зафіксовано з БПЛА. Більше деталей – у матеріалі Defense Express.

Повітряні Сили використовують Су-24 для утилізації рашистів

Увідкритому доступі з’явилось відео, яке відзняли за допомого безпілотника бійці 61-ої окремої мпіхотної бригади. І це відео зображає, як два бомбардувальники типу Су-24 Повітряних Сил ЗСУ б’ють по рашистам в районі Давидового Броду некерованими 250-кг авіабомбами, і легко та невимушено виходять із зони удару. Показово, що російські окупаційні війська були вимушені перенести свої позиції в лісопосадку, і орки не спромоглись застосувати проти наших літаків навіть ПЗРК.

Су-24
Су-24 Повітряних Сил ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Першим тут у вічі впадає момент, що бійці ЗСУ використали безпілотник для фіксації результатів удару наших Су-24, що, наприклад, здивувало авторів польського Defence24. Більше – за посиланням.

"Музейний" міномет М-240 у руках ЗСУ

У відкритому доступі з’явилось фото, яке вказує – один із підрозділів Збройних Сил України використовує для стрільби по російським окупантам міномет М-240 калібру 240 мм.

Міномет М-240 в експозиції музею Другої світової війни у Києві, ілюстративне фото з відкритих джерел
Міномет М-240 в експозиції музею Другої світової війни у Києві, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цю артсистему можна в буквальному сенсі назвати "музейною", тому що досі М-240 можна було зустріти в Україні скоріше як експонат музею чи як "посібник" в навчальних центрах ЗСУ, чи були такі міномети на базах зберігання ЗСУ – даних у відкритому доступі нема. Серійне виробництво М-240 відбувалось в 1951-1958 роках, всього було виготовлено 329 екземплярів.

Читайте також: Захід починає формування колективного оборонно-промислового комплексу: ключова стратегічна зміна на десятиріччя