xcounter
#

Модернізації Т-64, вільне бомбометання БПЛА "Охотник" та Т-80БВМ, що не влучає у цілі: події тижня від Defense Express

16207
Модернізації Т-64, вільне бомбометання БПЛА "Охотник" та Т-80БВМ, що не влучає у цілі: події тижня від Defense Express

Т-64 має певні обмеження з модернізації, перетинання яких призведе лише до втрати бойових можливостей, БПЛА "Охотник" відпрацьовував вільне бомбометання некерованими 500-кілограмовими бомбами, а ​У РФ відрапортувались про передачу модернізованих Т-80БВМ, які не можуть влучити у ціль: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Крупнокаліберні, але зовсім не снайперські

Великокаліберні снайперські гвинтівки завжди є затребуваними у сучасних реаліях. Така гвинтівка, на відміну від кулеметів такого ж самого калібру, дає змогу вести прицільний вогонь по місцю знаходження супротивника, без ризику бути поміченим. Але можливості зброї насамперед визначає не її конструкція, а боєприпас.

Читайте також: Гвинти від есмінця ВМС РФ здали у кольормет: чому Кремлю не світить океанський флот
Великокаліберні боєприпаси
14,5х114 мм великокаліберні боєприпаси

Україна, намагаючись не відставати у цій дещо штучній гвинтівочній "гонці озброєнь", отримує нові та виробляє свої екземпляри такого озброєння, а саме - великокаліберні гвинтівки калібру 12.7х108 мм і 14.5х114 мм.

Найцікавіше тут те, що боєприпаси до цих гвинтівок не виготовляються на території України, а використовуються із запасів, які залишились від вже зруйнованого Радянського Союзу, так би мовити "із резерву", або - закуповуються з країн колишнього Варшавського договору.

Проблема такого підходу полягає у самому боєприпасі такого типу, що розроблявся для стрільби не по точковим цілям, а розраховувався для ураження цілей зі зброї типу "кулемет". Деталі – в матеріалі DE.

Підводні камені модернізації Т-64

Танк Т-64 на найближчі десятиліття залишиться основним бойовим танком ЗСУ. Цю бойову машину почали накреслювати ще у 60-х роках минулого сторіччя та постійно модернізують. А останній проект під шифром "Краб" має дозволити тримати ці танки у строю до 2045 року.

Т-64
Т-64 - основний бойовий танк ЗСУ

Проте у кожної бойової техніки є певні межі модернізації, після чого настає момент, коли реальна ефективність наближається до нуля.

Саме про ці підводні камені Defense Express поспілкувався з Андрієм Богачем, екс-вченим секретарем Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова.

Вільне бомбометання

Конструктори безпілотного літального апарату "Охотник" провели чергове випробування свого дітища. На цей раз "Охотник" відпрацьовував вільне бомбометання некерованими 500-кілограмовими бомбами, підвішеними у внутрішній відсік дрона.

БПЛА "Охотник"
За початковою концепцією, С-70 "Охотник" мав діяти як ведений у парі із винищувачем Су-57. При цьому в набір озброєння "Охотника" мали входити тільки ракети "повітря-повітря" - Р-73, Р-74М, К-74М2, Р-77, К-77М

Кремль стверджує, що такі випробування пройшли успішно.

Коли саме відбулось таке випробування – невідомо. Також відсутні дані, скільки саме 500-кілограмових бомб ніс у польоті БПЛА "Охотник" - одну чи декілька.

Але при цьому Кремль вирішив заявити, що прицільно-навігаційне обладнання "Охотника" дозволяє застосовувати некеровані боєприпаси із точністю, "близької до високоточних авіаційних засобів ураження".

БПЛА "Охотник"
Кремль заявляє, що недавно С-70 "Охотник" пройшов тестовий політ у парі з бомбардувальником Ту-95МС

І що при цьому – "Охотник" здатен уражати наземні стаціонарні й рухомі цілі, перебуваючи в автономному режимі та отримуючи зовнішнє цілевказання під час польоту.

Схоже, в Кремлі вирішили змінити концепцію використання комплексу "Охотник"...

Резервістів ООС оснастили новітніми ПТРК

Збройні сили України продовжують нарощувати можливості зі знищення бронетехніки противника на Півдні України.

Протитанковий ракетний комплекс
ПТРК "Стугна-П"

Окрім постачань в бойові бригади ЗСУ, сучасні протитанкові комплекси виробництва КБ "Луч" почали надходити й у бригади резерву.

Так, нещодавно в зоні Операції Об’єднаних сил ЗСУ навчання провели протитанкові підрозділи однієї з мотопіхотних бригад резерву.

Відзначається, що протитанкісти окремої мотопіхотної бригади резерву відпрацювали свої дії під час імовірного прориву ворожих танків та БМП на одному із найбільш танконебезпечних напрямків на Півдні України.

У РФ відрапортувались про передачу модернізованих Т-80БВМ

Російський "Уралвагонзавод" відвантажив перед новим роком чергову партію модернізованих танків Т-80БВМ. У повідомленні заводу, яке було опубліковано 13 січня, підкреслено, що прийняття машин російською армією відбулось ще у грудні 2020 році, а точна кількість машин не називається.

Т-80БВМ Росія
Т-80БВМ доволі часто направляють на Крайню Північ

На Т-80БВМ встановлюється білоруський багатоканальний приціл навідника "Сосна-У", оновлена гармата 2А46М-4 з новим стабілізатором, нову радіостанцію, а також новий динамічний захист "Реликт". У РФ також стверджують, що змогли покращити газотурбінний двигун машини, проте залишили його потужність без змін.

Т-80БВМ Росія
Т-80БВМ був модернізований за зразком Т-72Б3

Водночас попри оновлення системи управління вогнем реальна бойова ефективність цього Т-80БВМ була продемонстрована влітку минулого року під час "танкового біатлону" під Москвою.

(Стрільби Т-80ВБМ з 1:11:00. Особливу увагу привертає відчайдушна брехня коментатора)

Тоді Т-80БВМ у полігонних умовах здійснив три постріли керованими ракетами 9М119 "Рефлекс" на відстань 2,7 км по нерухомій цілі. Але жодного разу не влучив, що враховуючи максимальну дальність дії "Рефлексу" у 5 км, говорить про серйозні проблеми.

Водночас малонавченість екіпажу та версію про "браковані" ракети можливо відкинути одразу, бо це був "показушний" захід. І якби він не транслювався у прямому ефірі - про реальні результати стрільб ніхто б не дізнався.

Гарної неділі!

Читайте також: CША спрогнозували війну між Росією та Україною у 2021 році: ризик - помірний, ймовірність - середня, але ...