xcounter
#

Міністр оборони України обіцяє замовлення на "Нептун" найближчим часом

2505
Пускова установка УСПУ-360 та рухомий командний пункт РКП-360 протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун"
Пускова установка УСПУ-360 та рухомий командний пункт РКП-360 протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун"

Для цього буде здійснено перерозподіл коштів у межах державного оборонного замовлення цього року

Міністр оборони України Андрій Таран запевнив, що офіційне замовлення щодо закупівлі наземної версії комплексу РК-360МЦ "Нептун" буде сформоване у цьому році.

За його словами, у спланованому на 2020 рік бюджеті гроші на закупівлю ракетного комплексу не передбачалися. Тому, з метою якнайскорішого постачання нової зброї у Збройні сили України, здійснять перерозподіл фінансів ДОЗ-2020.

Читайте також: На створення корабельного варіанту "Нептуна" знадобиться не менш, ніж 1,5 роки
РК-360МЦ "Нептун"
Пускова установка УСПУ-360, рухомий командний пункт РКП-360 та транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360 протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун" під час презентації на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Андрій Таран нагадав, що береговий ракетний комплекс був прийнятий на озброєння у серпні поточного року і рішенням про фінансування замовлення з його закупівлі у цьому році Міноборони "демонструє свою беззаперечну зацікавленість мати якомога швидше "Нептун" у бойовому порядку Збройних Сил України".

РК-360МЦ
Пускова установка УСПУ-360 протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун" під час державних випробувань на полігоні "Алібей"

"Мали відбутись всі передбачені процедури. Тепер комплекс може замовлятись і закуповуватись як серійний зразок. Найближчим часом сформуємо офіційне замовлення, завдання щодо кількості та термінів їх постачання. Необхідні кошти для закупівлі у наявності", - відзначив Міністр оборони.

"Нептун" добре продемонстрував свої бойові можливості під час державних випробувань. Він стане потужним інструментом стримування агресивних дій противника на морі. Дивізіони, озброєні цим комплексом, буде розміщено у південних областях України, які мають вихід до узбережжя Чорного та Азовського морів", - наголосив він.

Пускова установка УСПУ-360 протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун" на навчаннях "Об'єднані зусілля-2020" у вересні 2020 року

Також Андрій Таран повідомив, що Міноборони виділить фінансування й на подальший розвиток ракетної програми. Зокрема була висловлена велика зацікавленість у створені корабельного варіанту "Нептуна".

Олег Коростельов у листопаді 2019 року: розробку крилатої ракети Р-360 "Нептун", як літального апарата, завершено

"Ті ж ракетні катери, що проектуються сьогодні для потреб ВМС України, вже мають бути адаптованими для використання протикорабельної ракети, що входить до складу "Нептуна", - відзначив Міністр оборони, не уточнюючи про яку саме модель катерів йде мова.

РК-360МЦ
Машини комплексу РК-360МЦ "Нептун" - рухомий командний пункт РКП-360, пускова установка УСПУ-360, транспортна машина ТМ-360 та транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360 (без контейнерів)

Нагадаємо, нещодавно, генеральний директор-генеральний конструктор ДККБ "Луч" Олег Коростельов повідомив, що держпідприємство-розробник комплексу РК-360МЦ й досі не має офіційного замовлення й завдання щодо кількості комплексів та термінів їхнього постачання від Міноборони.

При цьому, державні випробування берегової версії комплексу були завершені у червні 2020 року, а у серпні ц.р. він був прийнятий на озброєння. Після чого, офіційні особи неодноразово повідомляли про велику зацікавленість у "Нептуні", наявності коштів на його придбання та анонсували замовлення трьох дивізіонів РК-360МЦ в найкоротші терміни.

Читайте також: Створено в Одесі: від екіпірування "солдата майбутнього" до командного пункту "Нептуна"