xcounter
#

Який темп стрільби з 122-мм та 152-мм артсистем можуть мати рашисти, якщо врахувати 1 млн снарядів від КНДР

4304
Який темп стрільби з 122-мм та 152-мм артсистем можуть мати рашисти, якщо врахувати 1 млн снарядів від КНДР

У ГУР МОУ відзначають, що оборонно-промисловий комплекс РФ не покриває всі потреби їхнього війська в артилерійських боєприпасах і тому "прогалини" намагаються закривати поставками з інших країн

Російському окупаційному війську не вистачає власних боєприпасів — таку оцінку висловив в інтерв’ю виданню "РБК-Україна" представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький. Він нагадує, що у 2023 році російський оборонно-промисловий комплекс зміг виготовити близько 2 млн боєприпасів калібру 122-мм та 152-мм.

"Це не покриває всі ті потреби, які є у збройних формувань Російської Федерації", — відзначає Скібіцький, говорячи про те, що факт закупівлі боєприпасів з Ірану та Північної Кореї, а також "вивезення майже всіх боєприпасів зі складів Білорусі" говорить про те, що РФ відчуває дефіцит артилерійських снарядів.

Читайте також: Армія РФ отримує снаряди прямо з конвеєра Ірану, як й власні та доволі старі з КНДР (фото)

122-мм артилерійські боєприпаси Іран КНДР РФ
122-мм артилерійські снаряди з Ірану, КНДР, а також від російського ОПК у ворожому війську

Представник ГУР МОУ зауважує, що РФ у спробах збільшити виробництво зброї, у тому числі й боєприпасів, зіштовхується з низкою труднощів — від застарілого обладнання і до дефіциту комплектуючих та кваліфікованих робітників. "Але те, що Росія має потужності з виробництва військового озброєння та техніки — це залишається загрозою для нас", — наголошує Скібіцький виданню "РБК-Україна".

Щодо постачання до РФ боєприпасів з КНДР, то він відзначає наступне: за оцінками ГУР МОУ, російське військо отримало близько мільйона боєприпасів до 122-мм та 152-мм артилерійських систем, і що ця кількість якраз покриває той дефіцит, які рашисти мали по снарядах — що фактично підтверджує озвучені восени минулого року дані від розвідки Південної Кореї.

"Найбільш активні постачання боєприпасів з території Північної Кореї здійснювалися впродовж вересня, жовтня та листопада", — каже Скібіцький. Якщо знову ж згадати дані від південнокорейської розвідки, то поставка боєприпасів з КНДР до РФ стартувала у серпні 2023 року (після того, як у липні Шойгу був з візитом у Північній Кореї) і була розподілена на 10 партій. Тож виходить, що КНДР поставила РФ мільйон боєприпасів орієнтовно за п’ять місяців. Чи є у Москви та Пхеньяна подальші домовленості щодо співпраці у цьому напрямку та за яких умова наразі невідомо.

Якщо взяти до уваги, що РФ зараз виробляє 2 млн 122-мм та 152-мм артилерійських боєприпасів, то виходить, що власними силами ворог може забезпечити темпи стрільби з артилерійських систем у цих калібрах у понад 166 тисяч боєприпасів на місяць. Або ж в середньому до 5500 боєприпасів на день. Якщо додати сюди ще 1 млн північнокорейських снарядів, то кількість зростає до 250 тисяч на місяць або ж в середньому до 8220 боєприпасів на день.

Це, звичайно, суто ілюстративні розрахунки, бо вони не враховують, наприклад, ті боєприпаси, які РФ отримує від інших джерел, зокрема від того ж Ірану. Цілком ймовірно, що саме завдяки боєприпасам з КНДР РФ останнім часом нібито вдалося вдвічі збільшити темпи стрільби у порівнянні з літом 2023 року — за даними британського центра RUSI, зараз російське окупаційне військо нібито може відстрілювати до 10 тисяч артилерійських боєприпасів, тоді як пів року тому — до 5 тисяч.

У контексті саме боєприпасів з КНДР варто зауважити й той факт, що йдеться про доволі неякісні снаряди — У РФ бідкаються на систематичний масовий брак у боєприпасах з КНДР, що впливає зокрема на точність вогню і зменшує ресурс гармат.

Читайте також: Для удару по Харкову 2 січня Росія застосувала ракету з КНДР – Офіс генпрокурора