xcounter
#

Армія РФ зараз може відстрілювати у п’ять разів більше артбоєприпасів, ніж Україна — британський центр RUSI

4118
Армія РФ зараз може відстрілювати у п’ять разів більше артбоєприпасів, ніж Україна — британський центр RUSI

І це вкотре демонструє, чому дуже важливо мати альтернативні варіанти у контексті тих чи інших сценаріїв розвитку подій

Видання The Wall Street Journal нещодавно оприлюднило матеріал з низкою інфографік, в яких представило ті чи інші можливості України і РФ у контексті оборонних бюджетів, обладнання, живої сили тощо — і окремим цікавим моментом є представлена виданням інфографіка від Королівського інституту стратегічних досліджень (RUSI), в якій порівнюються поточні темпи артилерійського вогню Сил оборони України та російського окупаційного війська із аналогічними показниками за літо 2023 року.

Постріл з САУ PzH 2000
Постріл з САУ PzH 2000, фото – 43-ї окремої артилерійської бригади ЗСУ

Передусім там відзначається вже відома інформація, що влітку минулого року наші військові мали перевагу в артилерійському вогню — тоді ЗСУ за день [згідно з даними RUSI] могли відстрілювати до 7000-7500 артилерійських боєприпасів (до 225 тисяч на місяць), тоді як у РФ цей показник сягав 5000 снарядів (150 тисяч на менше) або ж до півтора раза менше.

Читайте також: Повітряні сили завдали третій успішний удар по окупантах у Криму за два дні: виносять систему управління
152-мм боєприпас
152-мм високоточний боєприпас "Краснополь" в руках у ворога, фото ілюстративне

Водночас станом на сьогодні у RUSI надають такі дані — що темп стрільби наших військових знизився до 2000 пострілів на день, тоді як у російського окупаційного війська темпи стрільби виросли вдвічі — до 10 000 пострілів. Відзначимо, що зараз складно підтвердити чи спростувати ці конкретні цифри, але показовим все ж залишається той момент, що окупанти цілком можуть мати кратну перевагу у кількості боєприпасів, що відстрілюються за день.

Зокрема раніше командувач ОСУВ "Таврія" Олександр Тарнавський відзначав, що через дефіцит 122-мм та 152-мм снарядів Сили оборони були змушені переплановувати свої операції і "робити їх меншими, аніж планувалися". І також показовими є наші плани зі створення потужного виробництва безпілотників, зокрема й для того, щоб покривати брак артилерійських снарядів FPV-дронами.

Варто, звичайно, згадати, що сьогодні Україна досить сильно залежить від постачання артилерійських боєприпасів від союзників, і тут ситуація на сьогодні, на жаль, не дуже позитивна, коли США затримують ухвалення фінансування оборонної допомоги України на 2024 рік, а ЄС гальмує зі своїм планом поставити 1 млн 155-мм боєприпасів до березня цього року.

Водночас раніше заступник міноборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк відзначав, що у цьому році Україна спільно з партнерами будуть робити 155-мм артилерійські боєприпаси "в кількості, яка значною мірою зможе покрити різницю між потребою і допомогою, наданою партнерами", і також відзначав, що Україна нарощує виробництво боєприпасів "практично всієї номенклатури снарядів колишнього СРСР". Але разом з тим зрозуміло, що це доволі тривалий процес і також з очевидних міркувань безпеки не повідомляються темпи виробництва.

122-мм снаряди
122-мм снаряди для ЗСУ від "Української бронетехніки", літо 2023 року, фото – прес-служба компанії

Повертаючись до даних про темпи стрільби артилерійськими снарядами, то тут невідомим залишається ось такий нюанс — а який відсоток високоточних боєприпасів відстрілюють наші військові та російське окупаційне військо протягом місяця, бо експлуатація таких снарядів, як Excalibur раніше дозволяло Силам оборони частково компенсувати нестачу звичайних боєприпасів. Те ж саме можна сказати та про 155-мм касетні боєприпаси, які минулого року були вперше поставлені Україні.

Щодо РФ, то до оцінок потенціалу в контексті артилерійського вогню варто підходити обережно і зважати на ті чи інші нюанси. Наприклад, західні ЗМІ раніше неодноразово акцентували на тому, що рашисти нарощують виробництво артилерійських боєприпасів, називаючи цифри у 2 млн одиниць на рік, що, ймовірно, може бути перебільшенням.

Варто згадати й той факт, що РФ зараз поповнює свої запаси артилерійських боєприпасів поставками з тієї ж КНДР — снаряди, міни ракети до "Градів", але у РФ бідкаються на систематичний масовий брак у цих боєприпасах, і цілком ймовірно, що й через них у ворожих гаубиць почали частіше розриватися стволи.

Читайте також: Надпросте пояснення, чому у НАТО навряд з'являться FPV-дрони: у Бундесвері пояснили ігнорування цієї зброї