xcounter
#

Як західні стволи гармат показали дійсно незначний знос стволів в умовах інтенсивного застосування в Україні

31569
САУ PzH 2000, фото – 43-я ОАБр
САУ PzH 2000, фото – 43-я ОАБр

Йдеться про іноді й про доволі серйозне перевищення "паспортного" показника, що визначений компанією-виробником

Видання National Defense Magazine в одному зі своїх матеріалів розповідає, що повномасштабне вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 році і експлуатація нашими Збройними Силам на полі бою низки різних зразків артилерійських систем підкреслили потребу в сучасних зразках артустановок на полі бою і сьогодні виробники зосереджені на тому, щоб розширити можливості польової артилерії — від збільшення дальності та точності снарядів і до поновлення виробництва тих чи інших систем (наприклад, у США виділили 50 млн доларів, щоб поновити випуск гаубиць M777).

155-мм гаубиця M777
155-мм гаубиця M777, фото U.S. Army

Разом з тим, як відзначають у National Defense Magazine, на полі бою в Україні довели свою витривалість стволи таких артилерійських систем, як, наприклад, PzH 2000, що озброєна гарматою L52 з довжиною ствола у 52 калібри.

Читайте також: Рашисти перейшли до розконсервації рідкісних 130-мм гармат М-46 з 1950-х років

"Ми отримали пряму відповідь від українського начальника артилерії...Їм подобається мобільність гаубиці [йдеться про PzH 2000] і точність як зброї, так і протитанкового боєприпаса SMArt 155, який дійсно зарекомендував себе в Україні", — відзначає Джон Мілнер, директор з розвитку бізнесу, озброєння і боєприпасів американського центру компанії Rheinmetall у контексті вибору гармати L52 для війська США.

Зокрема в матеріалі відзначається таке — що огляд стволів тих САУ PzH 2000, які були передані на ремонт, демонструє насправді не такий вже і значний знос стволів, попри те, що багато систем здійснили від 4000 і аж до 9000 пострілів. Водночас раніше гендиректор оборонного концерну Rheinmetall Армін Паппергер відзначав, що стволи у САУ PzH 2000 демонстрували дійсно рекордний показник у 20000 пострілів. При цьому за його ж словами нормативний показник для цієї артилерійської системи становить близько 4500 пострілів, після чого ствол рекомендується замінити на новий.

З огляду на потреби в стволах Українського війська, а також "інших факторів" у Rheinmetall фактично збільшили потужності виробничої лінії та "наразі ми виробляємо стволи як для великокаліберних танків, так і для 155-мм гаубиць на одній лінії з темпом приблизно 200 штук на рік", каже Мілнер. Нагадаємо, минулого року ми розповідали про те, що США на своєму арсеналі Watervliet роблять за рік від 300 до 900 стволів гармат, зокрема й для Збройних Сил України.

Раніше Defense Express детально розповідав про ресурс артилерійських та танкових гармат, зокрема про те, а скільки "живуть" стволи гармат та як часто їх необхідно замінювати.

Читайте також: У США зрештою відкривають для себе дешеві технології, які вже використовують на навчаннях