xcounter
#

У США зрештою відкривають для себе дешеві технології, які вже використовують на навчаннях

5685
Фото ілюстративне, джерело — U.S. DoD
Фото ілюстративне, джерело — U.S. DoD

В американському оборонно-промисловому комплексі раніше визнавали, що вміють добре робити дорогі високотехнологічні речі, водночас сьогодні поле бою вимагає гнучких та масових і дешевих рішень

Недорогі технології можуть бути "дуже й дуже ефективними" на сучасному полі бою, таку заяву зробив генерал американського війська Ренді Джордж. Як приклад він наводить пристрій-приманку від компанії Geronimo, яка коштує всього 75 доларів і може імітувати електромагнітну сигнатуру командного пункту.

Разом з тим, ця приманка — лише один з прикладів широкого арсеналу, який пропонує компанія Geronimo і до якого входять як комп’ютерний код, що був написаний за допомогою чат-бота зі штучним інтелектом ChatGPT і до різних версій армійського квадрокоптера TS-M800.

Читайте також: Хто б подумав, що розробка стратегічного бомбардувальника дасть до $1,2 млрд збитку
квадрокоптер TS-M800
Американські військові експлуатують квадрокоптер TS-M800 від Geronimo, фото — U.S. Army/Sgt. Rebecca Call
Зокрема йдеться про ударних варіант з тепловізійним прицілом — в одному з епізодів під час навчань озброєний дрон TS-M800

зміг менш як за хвилину, а саме за 45 секунд, виявити та атакувати ціль. Реалізували таку швидкість американські військові не в останню чергу завдяки чіткій злагодженій співпраці на полі бою оператора дрона і розвідників, розповідають у виданні

Defense One

.

безпілотник США
Фото — U.S. DoD

Крім того, деякі з квадрокоптерів TS-M800 також оснащені сканерами, що можуть відстежувати сигнали стільникового зв’язку та Wi-Fi. Ба більше, був випадок, коли один з армійських підрозділів було дуже легко виявити, бо Wi-Fi одного з командних пунктів був промовисто підписаний як "командний пункт".

У Geronimo також розповідають, що за допомогою ChatGPT написали програмне забезпечення, яке аналізувало зв’язок між MAC-адресами. Крім того, вони у своїх проєктах використовують таке дешеве обладнання, як комп’ютери Raspberry Pi чи аналізатори спектра на кшталт HackRF і RTL-SDR. І у Geronimo наголошують на тому, що використання доступних технологій також знижує навантаження на логістику.

дрони безпілотники США
Фото ілюстративне, джерело — U.S. Marine Corps/Cpl. Michele Clarke
"Я надав би перевагу мати рішення на 80%, яке працює у 90% випадків, аніж швейцарський армійський ніж, який може вирішити чи не вирішити всі мої проблеми в умовах великомасштабних бойових дій. який неможливо швидко замінити і який неймовірно дорогий в обслуговуванні", — відзначає один з військових Крістіан Лер, який зокрема вивчав використання FPV-дронів в Україні.

Загалом сьогодні у США з огляду на висновки з бойових дій в Україні працюють у напрямку оснащення свого війська невеликими безпілотними авіаційними системами. Втім, раніше американська "оборонка" розписалася в тому, що вміють робити дорогі дрони, а з дешевими поки є нюанси.

Водночас у НАТО нарешті почали бити на сполох через ігнорування FPV-дронів, бо навіть у США їх поки що досліджують лише епізодично під час окремих випробувань, тоді як в європейському сегменті НАТО у цьому напрямку взагалі нічого не чути.

Читайте також: Пілот-випробувач F-16 детально розповів про найкращу версію цього винищувача