xcounter
#

У США вміють робити дорогі дрони, а з дешевими поки є нюанси, і одним з варіантів може бути 3D-друк

2748
Всі фото — U.S. DoD
Всі фото — U.S. DoD

Дешеві та масові дрони сьогодні критично необхідні на полі бою, але питання в тому, чи можуть виробники у стислі терміни налагодити виробництво

Пентагон з огляду на висновки з війни в Україні сьогодні активно працює над планами оснащення війська невеликими безпілотними авіаційними системами, і у цьому напрямку є серйозна проблема, пов’язана з тим, що Китай має значну частку на ринку комплектуючих до дронів.

Як раніше визнав Майкл Маккей, радник з нацбезпеки сенатора Джоді Ернста, США "не мають промислової бази" для того, щоб у стислі терміни масштабувати виробництво невеликих безпілотників і зрештою виробляти тисячі дронів. Маккей наголошує на тому, що якщо Китай перекриє постачання, то США не матимуть доступу до низки важливих компонентів, щоб масово виготовляти дрони. І тому він наголошує на тому, що США мають повернутися до виробництва тих чи інших компонентів, розповідають у Defense One.

Читайте також: У Мінстратегпромі розсекретили дрон на 1000 км від "Укроборонпрому" - український Bayraktar TB2 лише на перший погляд (фото)

Щоб вирішити питання з дронами, Пентагон запустив програму Replicator, у рамках якої протягом до 24 місяців планується значно посилити "безпілотні" можливості американського війська, але великі оборонні компанії вже попередили, що БПЛА можуть коштувати значно дорожче, ніж розраховує Міноборони США, наголошуючи зокрема на проблемах з мікроелектронікою та ланцюжками постачань загалом.

Загалом тут виходить така ситуація, що в США чудово вміють робити дорогі високотехнологічні БПЛА, а от з дешевими якось не склалося — про це яскраво говорить той факт, що раніше на конференції ComDef низка представників "оборонки" заявили про готовність робити саме дорогі багатофункціональні дрони через банальну причину — бо вони знають, як це робити.

У виданні відзначають, що сьогодні ані США, ані союзники не можуть ось просто так взяти і створити аналог того ж дрона Mavic від китайської DJI, а віцепрезидент внутрішньої групи Lockheed Martin LM Evolve Адам Брокер визнав, що "створена союзниками версія дрона Mavic буде набагато дорожчою".

Водночас представник Boeing, Джон Судінг, справедливо відзначає, що під час виробництва БПЛА варто враховувати складність систем — а також акцентує на тому, що виробники повинні розуміти, скільки загалом дронів хоче побудувати Пентагон і як довго буде "жити програма". Тобто — представники "оборонки" знову натякають на те, що їм потрібні гарантії у вигляді довгострокових контрактів, щоб відповідно створювати за необхідності нові виробничі потужності і розширювати вже існуюче виробництво.

JDAM
JDAM, фото — US DoD

Причому Судінг запевняє, що як тільки "оборонка" отримає відповіді на поставлені запитання, то створити тисячі недорогих БПЛА стане відносно простою задачею, і тут він наводить приклад із Joint Direct Attack Munition (JDAM), наголошуючи, що зараз Boeing може постачати "десятки тисяч таких пристроїв на рік".

Але водночас також є думка, що важливою компонентою реалізації програми Replicator може бути надання більшої ролі бойовим командуванням на ранніх етапах — аж до того, що оператори нібито зможуть робити свої власні дрони. Як приклад наводиться випадок, коли військові за допомогою 3D-принтера змогли за 48 годин змогли надрукувати БПЛА (судячи з усього, йдеться про сам планер) і тепер працюють над розробкою стандартних процедур друку дронів фактично на полі бою. І що, мовляв, командуванням потрібно мати "в штаті" таких новаторів, які б могли зосередитися на швидкому прототипуванні і масштабуванні розробок.

Читайте також: РФ має комплекс "Метроном", що нібито може "рознести" місце старту FPV-дрона і розрахунку на понад 7 км