xcounter
#

РФ має комплекс "Метроном", що нібито може "рознести" місце старту FPV-дрона і розрахунку на понад 7 км

60137
Російський FPV-дрон "Упырь", фото ілюстративне
Російський FPV-дрон "Упырь", фото ілюстративне

Поки заявляється про проведення тестування роботи такої системи — коли стартуватиме виробництво і які будуть темпи наразі невідомо

Генеральний директор російського "Центру комплексних безпілотних рішень" (ЦКБР) Дмітрій Кузякін в інтерв’ю російському пропагандистському виданню ТАСС заявив, що його центр розробив та провів випробування нового комплексу дальнього цифрового зв’язку "Метроном", призначеного для FPV-систем.

За словами Кузякіна, їхній комплекс має вирішити два завдання з покращення експлуатації такого озброєння на полі бою — по-перше, збільшити дальність застосування FPV-дронів, а, по-друге, максимально убезпечити бойові розрахунки.

Читайте також: Чи дійсно у РФ почали виробництво FPV-дронів на хлібних комбінатах

Заявляється, що завдяки комплексу "Метроном" противник може "рознести" місце старту FPV-дрона та розрахунку — під час випробувань нібито вдалося успішно запустити дрон з автомобіля на відстані у понад 7 км, здійснити маневри та посадити дрон на тій же відстані.

ретранслятор FPV-дрон
Дрон-ретранслятор

Причому Кузякін заявляє, що "Метроном" "не використовує додаткові системи подовження зв’язку, які необхідно тримати у повітрі як ретранслятор". Водночас загальна дальність, на якій FPV-дрони зможуть зрештою нищити цілі за допомогою "Метронома" не розкривається, але можна обережно припустити, що йдеться про декілька десятків кілометрів.

Очільник ЦКБР заявляє, що застосування комплексу "Метроном" разом з FPV-дронами, які оснащені пристроями для переходу в сплячий режим "змінять самі сценарії застосування FPV-дронів на полі бою".

Звичайно, тут актуальним залишається питання, як продемонструє себе "Метроном" на практиці, але загалом варто відзначити тенденцію противника з удосконалення тих чи інших можливостей та сценаріїв використання FPV-дронів на полі бою.

мультикоптер-дрононосець
Мультикоптер-"дрононосець" як варіант збільшити дальність FPV-дрона

Наприклад, одним з варіантів збільшення дальності FPV-дрона може бути використання мультикоптерів-"дрононосців". Також ворог останнім часом активізував удари FPV-дронами вночі, оснащуючи їх нічними камерами. Крім того, окупанти починають оснащувати свої дрони системами самонаведенням.

ПЗРК
ПЗРК "Верба", фото ілюстративне

Ворог працює також і над удосконаленням засобів протидії дронам. Наприклад, нещодавно рашисти представили автоматизований комплекс з протидії малорозмірним БПЛА на базі ПЗРК "Верба" та з антидроновими рушницями.

Читайте також: "Укроборонпром" не виробляє аналог Shahed-136, але взяв правильний вектор по FPV-дронам