xcounter
#

РФ на базі ПЗРК "Верба" створила новий комплекс з антидроновими рушницями, щоб збивати FPV та інші дрони

7680
Російський військовий з ПЗРК "Верба", фото ілюстративне
Російський військовий з ПЗРК "Верба", фото ілюстративне

Окупанти заявляють, що комплекс має високий рівень автоматизації і вже нібито був протестований у бойових умовах

Російська компанія "Рособоронэкспорт" на виставці Dubai Airshow 2023 в ОАЕ представляє свій "новітній" автоматизований комплекс з протидії малорозмірним безпілотним літальним апаратам — як раніше заявляв гендиректор компанії Алєксандр Міхєєв, комплекс вже було протестовано у бойових умовах.

Новий комплекс призначений для протидії таким цілям, як FPV-дрони, квадрокоптери чи безпілотники літакового типу, і такою системою будуть оснащуватися передусім спеціалізовані підрозділи для протидії безпілотним літальним апаратом.

Читайте також: Чи дійсно у РФ почали виробництво FPV-дронів на хлібних комбінатах

За виявлення цілей у цьому новому комплексі відповідає переносна радіолокаційна станція 1Л122-1Е. Ця РЛС працює в L-діапазоні і може виявляти цілі у повітрі на відстані від 1 до 40 км і на висоті до 10 км з точністю до 100 м, водночас помилка за азимутом не перевищує 0,5 градусів, за кутом місця — 1,5 градуса. Частота оновлення даних РЛС становить 2-4 секунди.

Інформація, яку отримає РЛС, передається по радіоканалу на "переносний модуль автоматизованого управління з комплекту технічних засобів КТС АУ". По факту це планшет, який є у розпорядженні командира "антидронового" підрозділу. Максимальна дальність розташування цього модуля автоматизованого управління від РЛС становить 5 км.

Як відзначають у "Рособоронэкспорт", задачу автоматизації процесу наведення на повітряну ціль вирішує індивідуальний комплект автоматизації оператора, що складається зі спеціалізованих окулярів з візуалізацією, гарнітурою та засобів зв’язку.

Далі дані про ціль передаються на безпосередньо засіб ураження чи подавлення цілі. Основним засобом ураження свого нового комплексу окупанти називають переносний зенітний ракетний комплекс 9К333 "Верба", який може знищувати цілі на дальності від 500 до 6000 м і на висоті від 10 до 3500 м (дані від "Рособоронекспорта").

Враховуючи, що РЛС 1Л122 вже й так входить до складу комплексу 9К333 "Верба", то "новизна" системи полягає саме у "високому рівні автоматизації", а також інтеграції у нього носимих антидронових комплексів як засобів подавлення — на виставці в ОАЕ окупанти демонстрували свій новий комплекс у парі з антидроновою рушницею "Аргумент-2", яка може впливати на навігаційні канали на відстані до 2,1 км і на канали управління — 1,1 км.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, що українська система радіоелектронної боротьби для бронетехніки Piranha AVD 360 проти "Ланцетів" завершила випробування та готова до серії.

Читайте також: "Укроборонпром" не виробляє аналог Shahed-136, але взяв правильний вектор по FPV-дронам