xcounter
#

Як рашисти полюють на виробництво зброї в Україні, навчання пілотів у Франції та інші новини тижня від Defense Express

8924
Міномети українського виробництва, фото — "Українська бронетехніка"
Міномети українського виробництва, фото — "Українська бронетехніка"

Про ситуацію із забезпеченням Сил оборони артилерійськими боєприпасами та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Перша БМП Lynx із заводу в Угорщині

В Угорщині на підприємстві Rheinmetall була вироблена перша БМП Lynx, про що офіційно оголосила компанія. Ця перша бойова машина піхоти вже вийшла з цеху нового заводу у Залаегерсег, офіційне відкриття якого відбулось лише у серпні 2023 року.

Читайте також: Як РФ намагається піймати наші катери-камікадзе своїми Бе-12 та Ка-29, і про що це свідчить
БМП Lynx
БМП Lynx, фото — Rheinmetall

Тобто для виготовлення першої машини знадобилось доволі короткий строк у чотири місяці на умовах локалізації, коли частина комплектуючих, вузлів та агрегатів приходить на кінцеве підприємство у готовому для монтажу вигляді. Водночас у випадку з угорським заводом Rheinmetall, то у січні зазначався план за яким на етапі початкового виробництва цей завод буде відповідати за башти Lynx.

Навчання пілотів у Франції

Франція планує долучитись до процесу навчання пілотів ЗСУ. Зазначається, що перші наші льотчики мають прибути до цієї країни на початку 2024 року, і там мають пройти "початкову підготовку". А після цього – пройти навчання на винищувальній авіації, організованій іншими країнами-партнерами. Про що йдеться у повідомленні Міноборони Франції.

F-16
F-16 у Миргороді, 2011 рік, фото - DoD US

Інших деталей у цій історії французьке оборонне відомство не наводить. Тому від Defense Express тут можемо додати та припустити наступне.

Як показувала попередня практика, як тільки в ЗМІ починала йти мова про можливу участь наших льотчиків у переучуванні на західну авіатехніку, одразу ж починали циркулювати чутки про начебто можливу передачу Україні літаків Mirage 2000 різних модифікацій. Щоправда, генераторами таких чуток були саме французькі ресурси, а підтвердження потім ніяке не надходило.

Alfa Jet військово-повітряних сил Франції, ілюстративне фото від Dassault Aviation
Alfa Jet військово-повітряних сил Франції, ілюстративне фото від Dassault Aviation

Саме в цьому випадку Міноборони Франції підкреслює, що візьме на себе саме "початкову підготовку" наших льотчиків, а безпосередньо на винищувачі вчитимуть вже інші країни. З чого випливає, що якраз про Mirage 2000 тут мова більше не йдеться. Але натомість можуть виникнути інші доволі варіанти.

САУ "Коалиция-СВ"

Російські пропагандистські ЗМІ кажуть, що окупаційні війська РФ використовують на полі бою в Україні САУ 2С35 "Коалиция-СВ" "в одиничних екземплярах". І що вже стартувало серійне виробництво цих самохідних артилерійських установок.

Причому самі ж російські пропагандисти заявляють, що інформація офіційно не підтверджена. І взагалі новина про старт серійного виробництва звучить дивно, бо ще у серпні цього року перший заступник генидерктора "Ростеха" напередодні форуму "Армия-2023" заявив про початок серійного виробництва САУ "Коалиция-СВ", і тоді ще ця машина проходила держвипробування. Тож насправді не виключено, що ця заява напередодні виставки мала суто пропагандистську мету.

Як ворог полює на виробництво зброї в Україні

Виробництво озброєння в Україні під час війни, це не лише стандартні бюрократичні проблеми, а й постійна загроза далекобійних ударів РФ. Й ворог дійсно полює на виробничі майданчики застосовуючи різноманітні методи, які часом вкрай банальні.

Про це у детальному інтерв'ю "Українській правді" розповів очільник "Української бронетехніки" (входить до складу NAUDI) Владислав Бельбас. Й часом мова не йде про величезні хитрощі, бо в Україні діє відкритий реєстр підприємців.

"Щойно компанія купує земельну ділянку для переїзду - дані з координатами одразу з’являються у відкритому доступі. Росіянам навіть вигадувати нічого не потрібно", - розповів очільник компанії. Зазначивши, що через це необхідно орендувати приміщення. Розповідаємо, як РФ полює на виробництво озброєння в Україні.

Читайте також: Для чого будувати міні-субмарину в 600 км від Чорного моря, і як така зброя може допомогти