xcounter
#

У РФ оголосили про завершення випробувань САУ 2С35 "Коалиция-СВ" з урізаними ТТХ, що нівелюють сенс розробки

2С35 "Коалиция-СВ"
2С35 "Коалиция-СВ"
16171

Перша демонстрація САУ 2С35 "Коалиция-СВ" у РФ датована ще 2014 роком, що не заважає майже 10 років російським пропагандистам розповідати про її виключну "аналоговнєтность"

Російська самохідна артилерійська установка 2С35 "Коалиция-СВ", як повідомили у "Ростеху" успішно пройшла державні випробування, зазначивши, що саме це дозволяє почати її серійне виробництво.

І одразу необхідно нагадати, що розробка першого варіанту САУ "Коалиция" розпочались ще на початку 2000-х років, якщо ще не у 90-х. Тоді у цій артсистемі планувалось використати дійсно унікальне рішення з двома гарматами з автоматами заряджання, що дозволяло підняти швидкострільність, у теорії, до 16 пострілів на хвилину.

Читайте також: Артилеристи розповіли, як нищать рашистів зі 155-мм FH70, яка б’є влучніше за Д-20
САУ Коалиция-СВ
Можливий вигляд двохгарматної версії САУ "Коалиция-СВ"

І станом на 2003 рік вже був навіть готовий стенд для її випробування, але у 2006 році ці напрацювання у РФ перекреслили й повернулись до традиційного одноствольного варіанта, хоча з доволі спірною заявою, мовляв, нові технології дозволили реалізувати аналогічну швидкострільність й на одному стволі. І перші дослідні зразки "Коалиция-СВ" були вироблені ще у 2013 році, а їх перша демонстрація відбулась у 2014 році під час параду на Червоній площі.

Коалиция-СВ
"Коалиция-СВ" під час параду

І одразу після цього у РФ почали розповідати про те, що ця "аналоговнєтна" САУ вже скоро буде масово у військах, більше того, у березні 2016 року повідомили, що на озброєння вона надійде вже до кінця року. Після чого у 2018 році постфактум перенесли строки проходження випробувань на 2020 рік. У результаті мова йде про листопад 2023 року. Тобто через 10 років з моменту появи дослідних зразків.

Що цікаво, ще у серпні 2023 року у тому ж "Ростеху" заявили, що не чекатимуть завершення випробувань, а одразу почнуть серійне виготовлення. Але, з огляду на сьогоднішню заяву, виробництво нової САУ ще не розпочалось.

Також у повідомленні від "Ростеха" містяться нові тактико-технічні характеристики 2С35 "Коалиция-СВ". Відповідно до них тепер швидкострільність системи з автоматом заряджання зазначена у вигляді "понад 10 пострілів за хвилину". Що цікаво, швидкострільність з аналогічним формулюванням у "понад 10 пострілів на хвилину" у РФ декларують і для модернізованої САУ 2С19М "Мста", яка має лише часткову механізацію заряджання.

САУ 2С19М Мста
САУ 2С19М "Мста"

Тобто реалізувати головну особливість розробки 2С35 "Коалиция-СВ" у РФ не змогли. І це доволі добре пояснює те, чому її не приймали на озброєння так довго. Бо досягти закладеного у технічному завданні показника не вдавалось, а для завершення випробувань його просто знизили до поточних значень.

Ще однією особливістю 2С35 "Коалиция-СВ" була збільшена дальність стрільби, що пов'язано зі збільшенням довжини ствола з 47 калібрів у "Мсти" до 52 у "Коалиция-СВ". Для такої довжини вони декларують дальність стрільби до 40 км. А у випадку застосування непродемонстрованого "унікального та аналоговнєтного" активно-реактивного снаряда - спочатку говорили про 80 км, а згодом зменшили показник до 70 км.

2С35 Коалиция-СВ
2С35 "Коалиция-СВ"

Водночас у США для не просто стрільби, а влучання на дальності 70 км снарядом M982 Excalibur, використали M109A7 з новим 58-калібреним стволом. Тобто для коротшої 52-калібреної та ще 152-мм "Коалиция-СВ" цей показник під величезним питанням. Більше того, перебитий серійним снарядом.

Серед інших рішень, які відрізняють "Коалиция-СВ" від "Мсти" є перенесення екіпажу у бронекапсулу, що відкриває питання можливості заряджання у випадку поломки автомата заряджання, а також автоматизація вогню за рахунок цифрових систем, що є взагалі базовою вимогою для будь-якої сучасної артилерійської системи.

Але все це не заважає у РФ продовжувати твердити що, "Коалиция-СВ" перевершує кращі світові та вітчизняні зразки за дальністю та точності стрільби, а також за часом вирішення бойових завдань".

Читайте також: Битва за 155-мм снаряди між Ізраїлем та Україною: чи дійсно є проблема