xcounter
#

Битва за 155-мм снаряди між Ізраїлем та Україною: чи дійсно є проблема

M109A5 ЦАХАЛ (всі фото: ЦАХАЛ)
M109A5 ЦАХАЛ (всі фото: ЦАХАЛ)
4622

У ЦАХАЛ майже стільки ж 155-мм артсистем, як і у ЗСУ, але існує цілий ряд додаткових факторів які треба враховувати, включно з тим, що Ізраїль попросив повернути лише частину снарядів

Через те, що зараз у світі 155-мм артилерійські боєприпаси стали справжнім дефіцитом, а саме від артилерійського вогню об'єктивно зараз залежить ситуація на фронті в Україні, будь-яка новина відносно конкурування щодо їх запасів є більш ніж важливою.

А після появи інформації, що Ізраїлю будуть направлені боєприпаси, які призначались для України - ситуація стала виглядати ще гірше. Водночас цей заголовок від видання Axios потребує уточнення самої суті новини, яка була отримана від неназваних джерел у міноборони Ізраїлю.

Читайте також: У США підтвердили, що їхній есмінець нищив ракети і дрони, випущені бойовиками-хуситами: що відомо

Справа в тому, що, як пише видання, мова йде про повернення в країну тих 155-мм боєприпасів, які належать армії США, але зберігались в Ізраїлі та до яких, у випадку потреби, мав мати доступ ЦАХАЛ. Ці боєприпаси були вивезені на рівні минулої зими й мова йде, як тоді писали американські ЗМІ про 300 тисяч снарядів. А, як пише Axios, запит з боку Ізраїлю стосується "десятків тисяч" 155-мм снарядів. Тобто вочевидь мова йде не про всі снаряди.

M109A5 ЦАХАЛ
M109A5 ЦАХАЛ

Водночас на останньому брифінгу прес-секретар Пентагону Пат Райдер підтвердив, що до Ізраїлю буде направлено артилерійські боєприпаси, разом із високоточними JDAM та SDB, постачання яких здійснюється за комерційним контрактом та за заявами Boeing буде прискорено.

І хай там як, але збільшення кількості країн, які потребують артилерійські боєприпаси "на сьогодні" - точно позитивно не вплине на їх кількість. Більше того, потреба у них у ЗСУ та ЦАХАЛ фактично однакова, якщо рахувати кількість самих артилерійських систем. Для ЗСУ це орієнтовно 300 155-мм САУ та причіпних гармат, а у ЦАХАЛ - 250 одиниць M109A5 у строю. Хоча Ізраїль ще тримає на зберіганні близько 200 155-мм артсистем серед яких 30 старіших M109A2, а також 171 одиниці причіпної артилерії - M-46, M-68/M-71 та M-839P/M-845P.

Таким чином можливо зупинитися саме на 250 одиницях ізраїльських M109A5, які й будуть формувати відповідну потребу у боєприпасах. Але окрім кількості стволів необхідно рахувати й інтенсивність застосування самої артилерії.

І якщо для України саме артвогонь є головним, як в обороні, так й у наступі, то для Ізраїлю основним засобом дистанційного ураження можливо вважати авіацію. Хоча це не означає, що для артилерії не буде відведена роль постійного вогню на пригнічення та сковування.

F-16I з JDAM
F-16I з JDAM

Також вкрай важливо розуміти темпи та строки активної наземної фази ЦАХАЛ у Секторі Гази. Чим довше та інтенсивніше вона триватиме - тим більшою буде потреба у боєприпасах. Але, з огляду на все, власних запасів ЦАХАЛ повинно вистачити на операцію проти Сектору Гази.

Але у випадку війни й проти Хезболли на півночі - вже питання, особливо, якщо війна затягнеться на місяці. Й за цим негативним сценарієм, як запаси, так і поточне виробництво 155-мм снарядів буде розподілятися між Україною та Ізраїлем. Більше того, збільшення потреб у 155-мм снарядах неодмінно підстібне їхню вартість, що також стане негативним чинником.

Водночас наразі відносно снарядів для ЦАХАЛ за рахунок ЗСУ, то загалом ситуація виглядає не настільки критично, бо точно у чому не зацікавлений Ізраїль - це довга операція. А для зниження ризиків повномасштабної війни на два фронти США розгортають у Середземному морі одразу дві авіаносні ударні групи та переміщують додаткову авіацію.

Читайте також: Рекордні втрати армії РФ: скільки це у полкових "комплектах"