xcounter
#

У США підтвердили, що їхній есмінець нищив ракети і дрони, випущені бойовиками-хуситами: що відомо

13059
Фото — U.S. Navy
Фото — U.S. Navy

Американський есмінець знищив три крилаті ракети, а також низку дронів-камікадзе

Речник Пентагону генерал Патрік Райдер підтвердив, що ВМС США використали свій есмінець класу Arleigh Burke (а саме USS Carney), щоб збити три крилаті ракети наземного базування і ще декілька безпілотників (в окремих джерелах відзначається 8), які вчора, 19 жовтня, з Ємену запустили бойовики-хусити, яких підтримує Іран.

есмінець США
USS Carney, фото — U.S. Navy photo by Journalist Seaman Apprentice Charles A. Ordoqui

Райдер відзначив, що есмінець діяв у північній частині Червоного моря. "Ця акція стала демонстрацією інтегрованої архітектури протиповітряної та протиракетної оборони, яку ми побудували на Близькому Сході, і яку ми готові використовувати, коли це необхідно, для захисту наших партнерів і наших інтересів у цьому важливому регіоні", — цитує слова Райдера видання The War Zone.

Читайте також: Японці вперше в морі стріляли зі свого рейкотрона: що відомо про цю зброю

Речник Пентагону відзначив, що знищені есмінцем ракети та БПЛА летіли на північ і, судячи з усього, були спрямовані на цілі в Ізраїлі. І наголосив на тому, що атаки хуситів ймовірно "продовжуються".

Невідомим в цьому бойовому епізоді залишається те, яким озброєнням есмінець Arleigh Burke нищив цілі. Американські ЗМІ відзначають, що це був один з варіантів зенітної ракети SM-2 — RIM-66M або ж RIM-156, які були адаптовані під пускові Mk-41.

Також акцентується, що корабель має конфігурацію Rota, унікальну для есмінців цього класу, яка включає додатковий захист, що складається з систем радіоелектронної боротьби, а також SeaRAM для пуску ракет класу "повітря-поверхня" RIM -116 Rolling Airframe Missile (RAM).

зенітна ракета США
Пуск ракети RIM-116, фото — U.S. Navy, Mass Communication Specialist 2nd Class Gary Granger Jr

Щодо ракет та БПЛА, які були випущені бойовиками-хуситами, то конкретні типи також не називаються. Але, наприклад, відомо, що хусити мають у своєму активі ті ж крилаті ракети наземного базування типу Quds, які, за легендою, "розробили самі хусити", але по факту це цілком може бути копія іранської крилатої ракети Soumar. Щодо дронів-камікадзе, які запустили хусити по Ізраїлю, то відомо, що бойовики мають на озброєнні різні ударні дрони, наприклад, ті ж "літаючі мопеди" або Shahed, які їм постачає Іран.

Читайте також: Флот США попрощався з кораблем з проблемної серії, який прослужив менш як 5 років