xcounter
#

Японці вперше в морі стріляли зі свого рейкотрона: що відомо про цю зброю

12623
Постріл з рейкотрона, фото — cтоп-кадр з відео Acquisition Technology & Logistics Agency
Постріл з рейкотрона, фото — cтоп-кадр з відео Acquisition Technology & Logistics Agency

Сьогодні японці тестують прототип свого рейкотрона, але подальша доля цього проєкту поки що під великим питанням

Агенція з закупівель технологій та логістики (Acquisition Technology & Logistics Agency, далі — ATLA), що входить до складу оборонного відомства Японії, заявила про перші успішні випробування електромагнітного рейкотрона середнього калібру з корабля, проведені спільно з морськими силами самооборони країни (JMSDF).

Читайте також: Японія планує витратити на оборону 53 млрд доларів за рік і 35% піде виключно на революційну зброю та нові можливості

В ALTA заявили, що Японія "вперше у світі провела випробування рейкової гармати з корабля" і що Агенція "наполегливо сприяє ранньому розгортанню технології", водночас точні подробиці про те, коли відбулися випробування та більш детальні дані про цю подію поки що не розголошуються, розповідають у виданні The War Zone.

На опублікованих кадрах від ALTA можна побачити низку пострілів, здійснених з рейкотрона під різними кутами — наразі відомо, що цей рейкотрон може стріляти 40-мм боєприпасами масою 320 г з початковою швидкістю у 2230 м/c або ж 6,5 Маха.

рейкотрон Японія
Прототип японської рейкової гармати використовує 40-мм боєприпаси, фото — стоп-кадр з відео Acquisition Technology & Logistics Agency

Щодо історії появи цього рейкотрону, то згадується, як ще у 1990 році японський Дослідницький центр наземних систем (GSRC ALTA) розпочав роботи над базовою 16-мм рейковою гарматою. У 2016 у країні стартували роботи зі створення зразка для боротьби з повітряними та надводними цілями, а в 2018 році та ж ALTA оприлюднила кадри дослідно-конструкторського рейкотрона.

Водночас у травні 2022 року GSRC ALTA з Japan Steel Works отримав контракт на 47,9 млн доларів на дослідження та розробку прототипу рейкотрона, який вперше був представлений у травні 2023 року і кадри випробування якого якраз і демонструються сьогодні.

рейкотрон Японія
Постріл з рейкотрона, стоп-кадр з відео Acquisition Technology & Logistics Agency

Окремо варто наголосити на тому, що йдеться поки що про прототип рейкової гармати — наскільки зрештою успішним виявиться проєкт і чи не закриють його згодом наразі сказати важко, особливо з урахуванням того, що, наприклад, у США після 16 років робіт закрили проєкти з розробки рейкотронів.

А оскільки японці планують використовувати цю зброю передусім на кораблях (хоча розглядають також і наземні варіанти), то до повноцінної боєздатної системи їм ще доведеться пройти доволі серйозний шлях, вирішуючи низку питань з агресивним морським середовищем, спекою та холодом, іншими факторами. Водночас у випадку успіху рейкотрон може стати цікавою зброєю для боротьби з такою зброєю, як гіперзвукові ракети.

Читайте також: ЗСУ перші в історії били ATACMS саме по аеродромам, є перший знімок результатів (фото)