xcounter
#

Рельсотрон програв пороху: чому у США закрили проект електромагнітної зброї після 16 років робіт

Рельсотрон від BAE Systems
Рельсотрон від BAE Systems
4354

Пентагон офіційно закриває розробку рельсотрону після 16 років робіт

Військово-морські сили США вирішили остаточно закрити проект зі створення рельсотрону - потужної електромагнітної системи, яка була здатна розігнати снаряди до 6 Махів (близько 7350 км/год) та стріляти на 200 км.

Про це говорить запит на бюджетні кошти американського флоту на наступний фінансовий рік, в якому підкреслено, що всі роботи будуть завершені ще у 2021 році, а їх результат переданий в архів.

Читайте також: ​Корея намагається продати Британії свою САУ K9 Thunder: у Hanwha Defense готові на всі умови
Blitzer General Atomics
Рельсотрон Blitzer від General Atomics

Загалом програма зі створення рельсотрону тривала 16 років та велась компаніями BAE Systems та General Atomics, які створили власні демонстратори. Вартість робіт, через те, що вони велись за різними програмами, дослідити доволі складно, проте мінімальна відома сума - 0,5 млрд доларів.

Але якщо рельсотрон Blitzer від General Atomics за своїми розмірами був відносно реалістичний, то проект BAE Systems виглядає просто монструозно.

Попри досягнуті результати, програму згорнули, а Пентагон отримав 29,5 млн доларів для її завершення у рамках програми INP Advanced Technology Development. Причину цього рішення, хоча офіційно не називаються, але є цілком логічною - цю зброю просто немає де використовувати. Бо рельсотрони вимагають потужних джерел енергії, які зараз можливо розмістити виключно на кораблях.

Тому і носієм рельсотронів мали стати стелс-есмінці проекту Zumwalt з дизель-газотурбінним генератором потужністю у 78 МВт, який приводить у дію електрогенератори, живлення з яких розподіляється на всі системи корабля.

Zumwalt
Есмінець Zumwalt ВМС США

Але якраз з Zumwalt у ВМС США вийшла доволі спірна ситуація. На початку 2000-х планувалось, що ВМС США отримають 32 есмінці, які стануть ледь не основною надводною ударною силою флоту, звісно після авіаносців. Їх розробка коштувала понад 10 млрд доларів, проте вже у 2008 році ці плани скоротились лише до трьох кораблів.

Тому і доопрацьовувати до серійного виробництва революційний рельсотрон, який буде встановлений лише на трьох кораблях, просто невигідно. А новою основною зброєю Zumwalt мають стати гіперзвукові ракети, які будуть інтегровані й на інші кораблі ВМС США та розміщені у універсальних шахтах.

І у порівнянні з ними, рельсотрон починає втрачати свої переваги, які спочатку здавались цілком логічними: можливість доволі дешевими снарядами завдавати удари на відстань у декілька сотень кілометрів.

Але для забезпечення точності пострілу на дистанцію у 200 км все ж таки необхідні доволі високоточні снаряди, які мають бути розраховані на величезні перевантаження та через це коштують, за різними джерелами, 0,8-1,2 млн доларів за одиницю.

advanced gun system Zumwalt
Zumwalt залишиться озброєним 155-мм системою Advanced Gun System (фото: @CavasShips)

По-друге, експлуатаційні витрати на утримання рельсотрону у боєздатному стані, як і для будь-якого новітнього, а у цьому конкретному випадку, ще і вкрай малосерійного зразка, будуть постійно "витягувати" значні суми.

Тому використання рельсотрону просто невигідно у порівнянні із гіперзвуковими ракетами, які мають не меншу швидкість, проте більшу дальність при майже однакових шансах подолати протиракетну оборону противника.

AGM-183A
Єдина публічно продемонстрована у США гіперзвукова ракета "повітря-земля" AGM-183A ще знаходиться на стадії випробувань

До речі до цього ж висновку, проте відносно будь-яких артилерійських систем із дальністю пострілу понад 15 км прийшли й у Бундесвері.

Щодо есмінця Zumwalt, то його висока енергетична потужність може знадобитися для встановлення на ньому лазерної зброї. І якщо зараз наявні у США зразки типу AN-SEQ-3 дозволяють боротися з БПЛА, то, наприклад ізраїльський проект Iron Beam знищує ракети та навіть артилерійські снаряди.

AN-SEQ-3
Бойовий лазер AN-SEQ-3

Проте програма зі створення рельсотрону все ж таки дав доволі позитивний результат. Бо для нього у ВАЕ Systems спеціально розробили високошвидкісний снаряд HVP (Hypervelocity Projectile), який у 127-мм виконанні під звичайні корабельні "порохові" гармати може розганятися до 3 Махів (близько 3674 км/год). Ще у 2018 році його успішно випробували на есмінеці USS Dewey.

HVP (Hypervelocity Projectile)
Снаряд HVP

Цей же снаряд вже адаптували й під "сухопутний" 155-мм калібр та на навчаннях пострілом цим снарядом з САУ збили крилату ракету. Тобто перехід на такі снаряди дозволяє трохи переглянути можливості артилерії не тільки у бік збільшення дальності пострілу.

Навіть враховуючи те, що остання версія американської САУ M109A7 зі стволом у 58 калібри та оновленим високоточним Excalibur успішно знищує цілі з рекордних 70 кілометрів, а з HVP буде мати ще кращі показники.

Хоча, знову ж таки, питання що вигідніше: снаряд чи ракета, залишається відкритим. Але у будь-якому випадку, проекти з рельсотроном, який свого часу хотіли встановити навіть на бронетехніку, принаймні у США, будуть чекати появи дешевих та потужних мініатюрних джерел електроенергії. І саме вони мають всі шанси припинити гегемонію пороху на полі бою, яка триває вже багато сторіч.

Читайте також: Зброя незалежності: від Мінстратегпрому хочуть програму створення вітчизняної елементної бази 5 покоління