xcounter
#

Артилеристи розповіли, як нищать рашистів зі 155-мм FH70, яка б’є влучніше за Д-20

3719
Всі фото — АрміяInform, автор — Ольга Вікарчук
Всі фото — АрміяInform, автор — Ольга Вікарчук

Сили оборони України вже майже півтора року використовують на полі бою гаубицю FH70, яка демонструє себе ефективніше за аналогічні радянські системи

Сили оборони України мають на озброєнні такий зразок артилерійської системи, як саморухома причіпна гаубиця FH70, і наші військові нищать з неї окупантів ще з весни 2022 року — бійці залишають позитивні відгуки про цю систему, яка щодня допомагає їм відправляти в пекло низку різних зразків озброєння противника.

Ця гаубиця в руках артилеристів ЗСУ зарекомендувала себе як доволі точна зброя, яка перевершує аналогічні зразки радянських гаубиць, розповідають у коментарі виданню АрміяInform бійці однієї з механізованих бригад.

Читайте також: Битва за 155-мм снаряди між Ізраїлем та Україною: чи дійсно є проблема
FH70

Як розповідають наші артилеристи, протягом останніх трьох місяців роботи в них стало набагато більше — якщо раніше працювали переважно зранку та ввечері, то з урахуванням наступальних спроб окупантів "висока інтенсивність [роботи] зберігається протягом доби", відзначає старший офіцер батареї з позивним "Георгійович".

Він наголошує, що бувають і такі випадки, коли аеророзвідники передають координати низки цілей поспіль і артилеристам доводиться відбивати такі навали ворога — тут їм стає у пригоді доволі висока точність стрільби гаубиці FH70.

FH70

"Бували випадки, коли ми з одного снаряда влучали в танк, який рухався, а іншим добивали. Тобто цією гарматою з двох або трьох пострілів цілком реально знищити ціль, на відміну від Д-20, на якій пішло б на одну ціль противника понад 10 боєприпасів", — розповідає "Георгійович".

Він також нагадує, що противник теж полює за українськими артилерійськими системами — зараз росіяни активно полюють за розрахунком вночі, спершу виявляють позицію за допомогою безпілотника, а згодом починають її обстрілювати, тому військові ретельно маскують свою артилерійську установку, а самі ховаються від обстрілів у бліндажах.

FH70

Раніше розрахунок цієї гаубиці працював на Харківському напрямку, тепер працює на Донецькому. Один з найяскравіших епізодів роботи згадує командир гаубиці на ім’я Володимир — це був нещодавній випадок, коли артилеристи уразили позицію ворожих "ПТУРистів" та СПГ-шників", які планували працювати по позиціях українських військових.

Нагадаємо, FH70 — 155 саморухома гаубиця, цікавою особливістю якої є бортовий двигун, завдяки якому гаубиця може пересуватися зі швидкістю до 16 км/год — військові також наголошують на цій перевазі гаубиці: "Вона може сама заїхати на рубіж відкриття вогню, наприклад, в лісопосадку".

Окремо варто відзначити, що сьогодні на Донецькому напрямку, а саме під час наступальних дій під Авдіївкою, російське окупаційне військо має дійсно рекордні втрати — так, з 10 жовтня згідно з даними Генштабу ворог втратив 218 танків, 428 ББМ та 313 артилерійських систем і РСЗВ не говорячи вже про втрати в інших категоріях.

Наприклад, лише на невеликій ділянці фронту, на північному фасі Авдіївського виступу окупанти за підрахунками OSINT-дослідників з Deep State втратили понад 60 одиниць різного озброєння, переважно бронетехніки.

Читайте також: Boeing пообіцяв прискорити постачання JDAM до Ізраїлю: чи вистачить їх і для України