xcounter
#

Як "Нептун" вперше ударив по рашистському кораблю, і що це була за історія

8256
РК-360МЦ "Нептун"
РК-360МЦ "Нептун"

Чому навіть просто ураження корабля є перемогою, і як було поховано план ворога по десанту на Півдні

Першим епізодом бойового застосування протикорабельного комплексу "Нептун" проти Чорноморського флоту РФ став удар по фрегату "Адмирал Эссен" проекту 11356, котрий також є носієм ракет "Калибр". Сам удар "Нептуном" не привів до значних пошкоджень на російському фрегаті, бо ракета розірвалась поблизу борту корабля. Однак близький вибух вбив кількох членів екіпажу та пошкодив важливі системи озброєння цього фрегату ЧФ РФ.

Про це в інтерв'ю виданню "Українська правда" розповів командувач ВМСУ віце-адмірал Олексій Неїжпапа.

Читайте також: Єменські хусити мають навіть П-15 і конвертовані С-75, але більшість ракет від Ірану
Фрегат Чорноморського флоту РФ "Адмирал Эссен", вересень 2022 року, фото з відкритих джерел

Як можна зрозуміти із слів очільника ВМСУ, описаний вище епізод відбувся на початку квітня 2022 року, незадовго до потоплення флагмана Чорноморського флоту РФ- крейсера "Москва". При цьому віце-адмірал Неїжпапа підкреслив, що ураження "Нептуном" фрегата "Эссен" відбулось, коли він прикривав рашистські десантні кораблі, котрі на той момент демонстрували намір начебто висадити десант в одній із точок між портом "Південний" на Одещині та Очаковим на Миколаївщині.

Такі демонстраційні дії росіяни проводили для того, щоб скувати зосереджені на березі Чорного моря підрозділи Сил оборони України і щоб у нашого військового командування не було можливості перекидати війська для стримування рашистів біля Миколаєва.

Протикорабельний комплекс "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів

Однак вдале ураження фрегата "Эссен" примусило флот ворога відмовитись від проведення демонстраційних дій у цьому районі, російські кораблі були вимушені розвернутись на курс до тимчасово окупованого Севастополя, а пошкоджений фрегат став на доволі тривалий ремонт. В хаосі, що почався після удару "Нептуна" по "Эссену", росіяни навіть збили один із своїх літаків, що прикривав десантні кораблі.

Від Defense Express наголосимо, що наведені вище слова командувача ВМСУ Неїжпапи є першим на настільки високому рівні офіційним підтвердженням щодо того, що першим епізодом застосування протикорабельного комплексу "Нептун" став саме удар по фрегату "Адмирал Эссен". Перше підтвердження, яке можна було назвати офіційним, було в лютому 2023 року.

Крім того, цей епізод із ударом "Нептуна" по фрегату "Эссен" заодно демонструє, чому навіть ураження корабля доволі часто може бути значною перемогою. В даному випадку – бо російський флот був вимушений згортати свої "демонстраційні дії", і це вивільнило підрозділи СОУ для відсічі рашистам біля Миколаєва.

Протикорабельний комплекс "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів

Читайте також: Румунія, Болгарія та Туреччина офіційно домовились про розмінування Чорного моря