xcounter
#

Румунія, Болгарія та Туреччина офіційно домовились про розмінування Чорного моря

970
Тральник класу Sandown
Тральник класу Sandown

MCM Black Sea дозволить значно зменшити загрозу у Чорному морі через хаотичне мінування РФ акваторії

Три країни НАТО Румунія, Болгарія та Туреччина сьогодні, 11 січня, у Стамбулі підписали меморандум, який започатковує спільну операцію з розмінування Чорного моря.

За ним буде створена оперативна структура MCM Black Sea, яка буде займатися питанням розмінування, в першу чергу - захистом від мін, що дрейфують.

Читайте також: Чи реально для ЄС створити оборонний фонд на 100 млрд євро та обігнати РФ у виробництві озброєння за 1,5-2 роки

"Ми спільно вирішили підписати меморандум між трьома країнами з метою більш ефективної боротьби з мінною небезпекою в Чорному морі шляхом поліпшення нашої тісної співпраці та координації", - зазначив очільник турецького оборонного відомства Яшар Гюлер.

MCM Black Sea

"Агресивність та зневага Російською Федерацією норм міжнародного права роблять Чорне море не лише регіональною проблемою, а й проблемою глобального значення... Я з впевненістю очікую на участь у майбутньому прибережних партнерів НАТО, постійних військово-морських груп НАТО та інших союзних держав, що дозволить зміцнити співпрацю та оперативну сумісність у забезпеченні безпеки Чорного моря та євроатлантичного регіону", - повідомив міністр оборони Румунії Анхель Тілвар.

З боку Defense Express зазначимо, що плани почати спільну операцію між цими країнами активно обговорювались країнами ще у 2023 році й підписання рамкової угоди є лише першим кроком у реалізації планів.

Водночас спільні сили всіх трьох країн у питанні розмінування становлять біля 20 тральників, з яких найбільш досконалими є турецькі класу Aydın у кількості шести одиниць. Окрім того Румунія також посилюється британськими тральниками Sandown, які передаються їй після зняття з озброєння у королівських ВМС.

Aydın тральник
Тральник класу Aydın ВМС Туреччини (фото: @YorukIsik)

Також нагадаємо, що ВМС України оцінили строки розмінування Чорного та Азовського морів у 3-5 місяців для розмінування морських шляхів, але загалом розмінування обох морів може піти 3-5 років.

Читайте також: 462 тисячі рашистів: скільки це у дивізіях армії РФ, який це масив озброєння