xcounter
#

Чи реально для ЄС створити оборонний фонд на 100 млрд євро та обігнати РФ у виробництві озброєння за 1,5-2 роки

Схоже, що у ЄС готові до дієвих кроків у обороні (всі фото: Bundeswehr)
Схоже, що у ЄС готові до дієвих кроків у обороні (всі фото: Bundeswehr)
2744

Коли мова йде про 100 млрд євро на озброєння, то це звісно величезна сума, але насправді такі витрати лише вихід на 2% витрат на оборону для країн ЄС

Європейський комісар з питань внутрішнього ринку та послуг Тьєррі Бретон днями зробив ряд доволі цікавих заяв стосовно оборонно-промислового комплексу Євросоюзу, який, на його думку, все ж зможе поставити Україні 1 млн артилерійських боєприпасів до березня-квітня за ряду умов.

Але окрім цього він також торкнувся теми фінансування оборонної промисловості у ключі необхідності створення фонду у розмірі 100 млрд євро, які мають піти у межах програми оборонних інвестицій на стимулювання спільних закупівель озброєння та нарощування внутрішнього виробництва.

Читайте також: 462 тисячі рашистів: скільки це у дивізіях армії РФ, який це масив озброєння
Bundeswehr

Зазначимо, що цифра у 100 млрд євро, є верхньою межеюможливого діапазону коштів, які мають на це бути виділені. Але такий сценарій має дозволити Європейському союзу обійти РФ у питанні виробництва озброєння протягом 1,5-2 річного періоду. Також, якщо брати такі короткострокові плани, то виходить, що цей фонд повинен мати 100 млрд євро щорічного наповнення.

Але звісно залишається під питанням реалістичних таких планів. Зокрема через те, що такий фонд можливо створити виключно за рахунок додаткових внесків країн, бо весь бюджет ЄС, як організації становить приблизно 170 млрд євро на рік, які витрачаються на інвестиційні проєкти, з яких у 2022 році лише 20 млрд було направлено за статтею "зовнішня та оборонна політика".

Bundeswehr

Й для розуміння наскільки важкою може бути ця задача, можливо підняти фінансові звіти ЄС щодо оборонних витрат. Звісно з поправкою на те, що Європейська оборонна агенція лише у листопаді 2023 року опублікувало звіт за 2022 рік. Але за ними у 2022 році всі оборонні витрати країн-членів Євросоюзу складали 240 млрд євро, що було 6% збільшення у порівнянні з минулим періодом.

При цьому 240 млрд євро складають близько 1,5% від ВВП (15,8 трлн євро за 2022 рік) і якщо всі країни виконували б норму щодо 2% витрат на оборону загальні витрати становили б 316 млрд євро, або на 76 млрд більше.

витрати на оборону ЄС

Також треба пам'ятати, що не всі оборонні витрати йдуть на виробництво озброєння, більше того, взагалі валова частина з цих грошей йде лише на підтримку існування збройних сил у кожній країні.

Тому з цієї суми за загальною статтею витрат на 2022 рік на закупівлю військової техніки та озброєння загалом у всьому ЄС було витрачено 48,6 млрд євро та 9,5 млрд євро на розробку нового озброєння. Таким чином із загальних оборонних витрат у ЄС на нове озброєння та військову техніку було виділено 20%.

витрати на озброєння ЄС

Відповідно до цього, фактичні оборонні витрати країн-членів ЄС мають збільшитись, приблизно до 340 млрд євро, з яких умовні 100 млрд будуть витрачені на нове озброєння. А це означає перевищення витрат на оборону межі у 2% від ВВП (якщо залишатися у показниках 2022 року, то до 2,1%)

для кожної країни у випадку однакового внеску. Більше того, частка витрат на нове озброєння має сягнути 43,5% від загальних оборонних витрат.

І хоча такі цифри можуть виявитись доволі важкими у реалізації, але мова йде не про кратне збільшення, а лише виконанням норми щодо 2% витрат на оборону. При цьому цей 2% не дотягує до показників Холодної війни, коли лише Західна Європа в цілому тягла 3-4% витрат на оборону від ВВП.

Водночас дещо більшою проблемою може стати перетворення грошей на озброєння, бо це вимагає розгортання у короткий час нових виробничих протяжностей та максимального розширення наявних. Але оголошена мета щодо перевищення виробництва озброєння у РФ у Європейському Союзі може досягатися не лише лінійним протистоянням, а введенням дійсно дієвих санкцій проти РФ з метою остаточного гальмування російської економіки.

Читайте також: Єменські хусити мають навіть П-15 і конвертовані С-75, але більшість ракет від Ірану