xcounter
#

Іспанія має понад 50 "вільних" танків Leopard, але поки що не знає, скільки з них поїдуть в ЗСУ

2904
Ділитися своїми Leopard 2E Іспанія не буде, натомість готуватиме для нас Leopard 2A4
Ділитися своїми Leopard 2E Іспанія не буде, натомість готуватиме для нас Leopard 2A4

Іспанські танки Leopard 2 мають приїхати в Україну весною, але коли саме – невідомо

Збройні Сили України весною мають отримати іспанські танки Leopard – таку інформацію повідомила міністр оборони країни Маргарита Роблес, як розповідає видання rtve.

Leopard 2A4 іспанія україна
Leopard 2A4 іспанської армії, фото ілюстративне

Наразі відомо, що Іспанія планує відправити в Україну танки Leopard 2А4, які перебувають на базі зберігання в Сарагосі – вони значний час перебували на консервації без обслуговування, тому іспанцям треба буде перевірити, скільки з цих танків можна буде поставити в стрій. Тому наразі іспанці самі не знають, скільки танків можуть відправити в Україну.

Читайте також: Німеччина таки хоче дати України Leopard 1, але тут тепер почала "заважати" Бразилія

Натомість тут варто зауважити таке – всього Іспанія має в країні 108 танків Leopard 2A4, з яких на зберіганні перебувають 53 одиниці – звідси, скоріш за все, раніше у ЗМІ і спливла цифра у 53 танки, які начебто нам планує передавати Іспанія, хоча по факту наразі невідомо, скільки з них можна буде відновити та кинути в бій.

Говорячи про передачу іспанських танків Україні, варто згадати, що ще в липні Іспанія стверджувала, що "відкрита до перемовин" про поставку Україні Leopard 2. Тоді йшлося про відправку 10 одиниць Leopard 2A4, але іспанці хотіли отримати від ЄС гроші на їхній ремонт.

Водночас на початку серпня Іспанія вже відхрещувалася від поставки своїх танків з баз зберігання, бо вони нібито були у настільки незадовільному стані, що їх просто було б небезпечно кидати в бій, хоча по факту така теза звучала як "відмазка", і насправді передачі танків могли завадити безпосередньо військові.

Зрештою, вже в січні 2023 року, трохи більш як тиждень тому, в Іспанії повідомляли, що поки що не можуть передати ЗСУ Leopard 2, але вже за декілька днів рахували, скільки ж цих танків в теорії можна було б передати Україні.

Читайте також: Leopard 2: які є версії машини й на що треба звертати увагу для того, щоб їх відрізнити