xcounter
#

Ігор Фоменко: На жаль, проблема із ДОЗ існує, і вона поки не розв’язана

10155
Перша презентація берегової версії комплексу РК-360 МЦ "Нептун" 5 квітня 2019 року на полігоні "Алібей"
Перша презентація берегової версії комплексу РК-360 МЦ "Нептун" 5 квітня 2019 року на полігоні "Алібей"

Схоже, що замовлення Міноборони на виготовлення комплексу РК-360 МЦ "Нептун" переноситься на наступний рік

Виконувач обов'язків генерального директора ДК "Укроборонпром" Ігор Фоменко розповів в інтерв'ю агентству "Оборонно-промисловий кур’єр" про низку проблем з цьогорічним державним оборонним замовленням.

Зокрема він відзначив, що попри те, що до кінця року залишилося лише два місяці, анонсовані зміни до ДОЗ-2020 досі відсутні, що ставить під загрозу виконання цьогорічних проектів, котрі мали бути профінансовані під держгарантії (а це близько 9,1 млрд грн).

Читайте також: Олег Уруський: Міноборони узгоджує останні штрихи контракту щодо закупівлі Ан-178 (відео)
Фоменко

"На жаль, завершується жовтень, а ми досі не маємо змін до держоборонзамовлення. Це нас надзвичайно турбує, адже тут є проблема й щодо отримання держгарантій. З листопада певна кількість підприємств може опинитися під загрозою виживання", - відзначив Ігор Фоменко.

Найбільш ця затримка може вдарити по ракетній програмі України, зокрема по строках постачання берегового ракетного комплексу Збройним силам.

РК-360 МЦ "Нептун"
Третій пуск ракети Р-360 з пускової установки УСПУ-360 берегової версії РК-360МЦ "Нептун" на випробуваннях наприкінці квітня 2020 року

"Ситуація із замовленням для ЗСУ ракетних комплексів РК-360 МЦ "Нептун" є показовою. На даний час контракту немає, хоча ми чули бажання замовити один дивізіон "Нептунів", а сам ракетний комплекс прийнятий на озброєння", - розповів в.о. гендиректора Концерну.

Ще одним надважливим питанням є розробка й створення нової військової техніки та відкриття НДДКР, з якими також існують певні проблеми.

"Без чітких позицій Генштабу та Міноборони, без наміру замовити таку техніку, без інвестицій військового відомства ми не можемо реалізовувати такі роботи. На жаль, проблема із ДОЗом існує, і вона поки не розв’язана", - наголосив він.

"Нептун"
Машини комплексу РК-360МЦ "Нептун" - рухомий командний пункт РКП-360, пускова установка УСПУ-360, транспортна машина ТМ-360 та транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360 (без контейнерів)

На думку Ігоря Фоменко, для розв'язання цих питань необхідно поліпшити взаємодію з Міноборони та Генштабом ЗСУ у частині подолання бюрократичних перешкод, та проблем, що виникли через цьогорічне затримання прийняття ДОЗ.

"Нептун"
Головка самонаведення ракети Р-360, крилата ракета Р-360, робоче місце оператора УСПУ-360 та антена супутникового зв'язку рухомого командного пункту РКП-360 берегового комплексу РК-360МЦ "Нептун"

"Нагадаю, ДОЗ-2020 було ухвалено у квітні цього року, а контракти почали укладати відповідно у травні – таким чином, п’ять місяців були втрачені. Водночас для нас критично важливо мати чіткі уявлення про обсяги замовлень Міноборони та підготовлені до укладення контракти до кінця року. Ми б також хотіли брати участь у підготовці ДОЗу, оскільки є багато нюансів організації виробництв, які військове відомство може не взяти до уваги", - відзначив очільник ДК "Укроборонпром".

Інформацію про можливе перенесення замовлення на комплекс "Нептун" частково підтвердив і Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, при цьому відзначивши, що особливих проблем з фінансуванням ракетних програм немає.

"Насправді я б не говорив, що є серйозне недофінансування. Навпаки, ці проекти визнані пріоритетними й, наскільки я знаю, на 2021 рік Міноборони вже має замовляти серійне виробництво ракетних комплексів "Нептун" і "Вільха-М". Тому я б не говорив про недофінансування, є повне розуміння Генштабу та оборонної промисловості, що саме ця техніка є одним з пріоритетів для ЗСУ", - повідомив він в інтерв’ю виданню "РБК-Україна".

Олег Уруський
Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський / Фото: Віталій Носач, РБК-Україна

Варто додати, що представники військового відомства у цьому році неодноразово заявляли про пріоритетність замовлення "Нептуна" й про плани його скорішого придбання та присутність необхідного фінансового ресурсу на таку закупівлю.

Зокрема, після першого повідомлення генерального директора-генерального конструктора ДККБ "Луч" Олег Коростельов про відсутність офіційного замовлення й завдання щодо кількості комплексів та термінів їхнього постачання від Міноборони, Міністр оборони України Андрій Таран запевнив, що офіційне замовлення щодо закупівлі наземної версії комплексу РК-360МЦ "Нептун" буде сформоване до кінця поточного року.

ПКР Р-360 "Нептун"
Крилата ракета Р-360 "Нептун" та її прискорювач

Нагадаємо, у 2020 році на виконання Державного оборонного замовлення передбачено фінансування у розмірі 21,25 млрд гривень та 9,1 млрд грн під державні гарантії.

ДОЗ

Проте, через різного роду затримки та коронавірусну пандемію, за словами заступника міністра оборони України Олександр Миронюка, на 1 жовтня ц.р. оборонним відомством були взяті фінансові зобов'язання на 63% від загальних обсягів ДОЗ-2020, а виконавцям контрактів сплачено лише близько 7 млрд грн.

При цьому, він висловив сподівання щодо прискорення виконання державного оборонного замовлення під кінець року.

Андрій Таран
Міністр оборони України Андрій Таран та заступник міністра оборони Олександр Миронюка запевняють, що Міноборони дуже зацікавлено в комплексі "Нептун", а контракт на його постачання буде дуже скоро підписаний

"На цей період (жовтень-листопад) відбувається і пік проплати з боку Міноборони за поставлену продукцію. Тож на кінець листопада, сподіваюсь, ми будемо мати цілком задовільні результати", - відзначив Олександр Миронюк.

Водночас на неприпустимо низькі темпи виконання ДОЗ-2020, під час міжвідомчої наради з питання організації виконання рішення РНБО України від 18 лютого 2020 року "Про основні показники державного оборонного замовлення на 2020 рік та 2021, 2022 роки" (відбулася на початку жовтня ц.р.), звернув увагу окремих держзамовників Секретар РНБО Олексій Данілов.

РНБО

"Держзамовлення має бути виконане у повному обсязі не пізніше першої декади грудня поточного року", - підкреслив Секретар Ради національної безпеки і оборони України.

Читайте також: Підприємства "Укроборонпром" за 3 квартали 2020 року надали послуг на 21,8 млрд гривень