xcounter
#

Секретар РНБО звернув увагу окремих держзамовників на неприпустимо низькі темпи виконання ДОЗ-2020

2948
Нова та модернізована техніка, що була передана ЗСУ під час урочистостей до Дня державного прапора на військовому летовищі у Василькові Київської області 23 серпня 2020 року
Нова та модернізована техніка, що була передана ЗСУ під час урочистостей до Дня державного прапора на військовому летовищі у Василькові Київської області 23 серпня 2020 року

Обговорення питань щодо виконання Держзамовлення 2020 року пройшло під час міжвідомчої наради

Під час розгляду проблем планового виконання Державного оборонного замовлення цього року Секретар РНБО Олексій Данілов наголосив, що суб’єкти сектору безпеки і оборони України зобов’язані забезпечити належне виконання ДОЗ-2020 у поточному році.

"Держзамовлення має бути виконане у повному обсязі не пізніше першої декади грудня поточного року", - підкреслив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час міжвідомчої наради з питання організації виконання рішення РНБО України від 18 лютого 2020 року "Про основні показники державного оборонного замовлення на 2020 рік та 2021, 2022 роки".

Читайте також: Зеленський звільнив Абромавичуса та призначив виконуючого обов’язки гендиректора "Укроборонпрому"

Зокрема, Секретар РНБО нагадав, що на виконання цьогорічного ДОЗ передбачено на 16% більше бюджетніх коштів, ніж минулого року (25,848 млрд грн). Також він відзначив, що для більш чіткого виконання запланованих завдань було утворено нове Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України.

Відзначається, що у нараді, на який було обговорено стан виконання ДОЗ-2020 за минулі 9 місяців, взяли участь представники держзамовників, нового Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості та Мінфіну, а також Державного концерну "Укроборонпром".

За результатами обговорення представникам міністерств і державних відомств було доручено:

  • інтенсифікувати роботу щодо виконання ДОЗ-2020;
  • забезпечити у поточному році постачання у повному обсязі військового озброєння та техніки за контрактами останніх двох років;
  • врахувати проблемні питання виконання ДОЗ у поточному році під час корегування проєкту оборонного бюджету на 2021 рік.

Варто додати, що у вересні ц.р., один з топ-менеджерів ДК "Укроборонпром" - Мустафа Наєм, повідомив, що власне підприємства Концерну за 8 місяців 2020 року виконали 97% плану з виготовлення та модернізації озброєння та військової техніки в рамках ДОЗ і повністю (на 100%) виконали план по ремонтах.

"Тому ні про який зрив ДОЗ нашими підприємствами точно не йдеться. Підприємства Концерну стабільно та в повному обсязі виконують контракти за державним оборонним замовленням на 2020 рік… Більше того, близько 50 контрактів виконуються нашими підприємствами із випередженням графіку", - наголосив Мустафа Наєм.

Дещо пізніше, заступник міністра оборони України Олександр Миронюк повідомив, що укладання контрактів по ДОЗ-2020 та їхня реалізація у цьому році мала і має одну кардинальну відмінність від попередніх років - вплив пандемії коронавірусу.

За його словами Міноборони на 1 жовтня ц.р.взяті фінансові зобов’язанні на 63% від загальних обсягів ДОЗ. Виконавцям сплачено понад 7 млрд. грн., а Збройні Сили України вже отримали 7132 зразків нової та модернізованої ОВТ й рекордні 3182278 одиниць ракет та боєприпасів.

"За переважною більшістю контрактів здача нових озброєнь та техніки замовнику припадає на жовтень-листопад. На цей період відбувається і пік проплат з боку Міноборони за поставлену продукцію. Тож на кінець листопада, сподіваюсь, ми будемо мати цілком задовільні результати", - відзначив Олександр Миронюк.

Читайте також: ​Рік Айвараса Абромавичуса в "Укроборонпромі": круте піке "нової команди"