xcounter
#

ДП "Антонов" досі не отримало кошти від спецекспортера на будівництво літака Ан-178 для МВС Перу

2426
Перший дослідний зразок Ан-178 (борт 001) ще з російськими деталями проводив різноманітні льотні випробування впродовж понад 4 років / Фото: Vasiliy Koba
Перший дослідний зразок Ан-178 (борт 001) ще з російськими деталями проводив різноманітні льотні випробування впродовж понад 4 років / Фото: Vasiliy Koba

А тим часом строки для здачі замовлення південноамериканській країні спливають

ДП "Антонов" (входить до складу ДК "Укроборонпром") так і не отримало від ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" виплату від МВС Перу за транспортний літак Ан-178.

Таку інформацію оприлюднило видання ІА "ОПК" з посиланням на неназване джерело на держпідприємстві.

Читайте також: Весь планер для Ан-178 буде побудований на ДП "Антонов": Очільник держпідприємства розкрив етапи будівництва нових літаків
Ан-178
Фюзеляж транспортного літака Ан-178 (зн 006) для МВС Перу станом на грудень 2020 року

Відзначається, що "проблема може полягати в процедурній частині, оскільки контракт був укладений не фірмою "Антонов", а спецекспортером – компанією "Спецтехноекспорт".

Однак подібна затримка може позначитися власне на темпах будівництва літака, оскільки ДП "Антонов" фактично витрачає власні обігові кошти, зокрема для закупівлі іноземних комплектуючих для нового транспортника.

Prozorro

Згідно з оприлюдненими влітку минулого року даними на майданчику публічних закупівель Prozorro, лише на доопрацювання (імпортозаміщення) дослідного зразка транспортного літака Ан-178 (зн 001) потрібно $21 069 тис.

Д−436−148ФМ
Лише закупівля двох нових турбореактивних двоконтурних двигунів Д−436−148ФМ для Ан-178 коштує $9,6 млн

Паралельно, відповідні багатомільйонні витрати йдуть й на закупівлю запчастин та агрегатів для нового літака для МВС Перу.

Варто додати, що про схожу ситуацію Defense Express вже повідомляв у березні минулого року, коли прес-служба підприємства повідомила про відсутність авансового платежу від спецекспортера за контрактом з Перу. Водночас керівництво Концерну вимагало з авіабудівника черговий внесок у розмірі 41 млн гривень.

Антонов
Заява прес-служби ДП "Антонов" від 3 березня 2020 року, яка була майже відразу видалена з офіційної сторінки

Нагадаємо, за умовами контракту з МВС Перу, що був укладений в листопаді 2019 року, новий Ан-178 має бути доставлений замовнику через 24 місяці після внесення платежу і навряд чи перуанську сторону зацікавить неспроможність вчасного переведення коштів між підприємствами, що входять до складу одного Концерну.

Читайте також: Глава ДП "Антонов": Ан-178 будуть здебільшого побудовані з українських комплектуючих